Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vilddjur runt knuten – något att vara stolt över

Viltvårdare söker de förrymda lejonen i Nairobis förorter på torsdagen.
Viltvårdare söker de förrymda lejonen i Nairobis förorter på torsdagen. Foto: Simon Maina/AFP

Vandrar isbjörnar på gatorna i Sverige? Förutfattade meningar kan vara tröttsamma och mången resenär från ett afrikanskt land har fått frågan om de tvingats springa från lejon i sina hemländer.

Häromdagen hände det, emellertid.

Kenyanerna vaknade till nyheten om att en grupp lejon lämnat tryggheten i Nairobis nationalpark för att söka sig till huvudstadens södra förorter. Minst fyra lejon var lösa och landets djurvårdsmyndighet KWS vädjade till allmänheten om att ringa ett gratisnummer för att rapportera en eventuell ögonkontakt med djurens konung.

Det ska påpekas, att detta inte är någon vanlig företeelse i Afrika söder om Sahara. Bortsett från dem som bor i närheten av någon nationalpark ser de flesta människor vilda djur lika sällan som svenskar siktar ett rådjur i skogsbrynet.

Men invånarna i Nairobi har djuren runt hörnet. Nationalparken ligger i direkt anslutning till staden. Parken var landets första när den grundades på 1940-talet. Den är blygsam till storleken i jämförelse med de stora reservaten Tsavo och Maasai Mara och saknar elefanter. Men ingen annanstans kan du se en giraff konkurrera med stadskärnans skyskrapor om utrymmet i bilden. Och Nairobiborna har en långvarig kärleksrelation till parken. På söndagar är det inte turistbussar som dominerar på grusvägarna utan vita Toyota Corollor, fullknökade med stadsbor som tagit med sig ett boxvin och grillad kyckling.

Foto: Tony Karumba/AFPEtt unglejon blickar mot Nairobi sommaren 2015. Foto: Tony Karumba/AFP

Kring de stora parkerna är konflikten mellan människor och djur en realitet – elefanter trampar ned grödor och stora kattdjur, som lejonen, river boskap. Men Nairobis nationalpark har felaktigt fått symbolisera konflikten mellan djur och människa. När det snarast är en konflikt mellan djur och korrupta politiker, som bara ser 120 kvadratkilometer land, redo att stjälas från allmänheten och säljas till högstbjudande.

När lejonen rymde var det i stort sett ingen som klagade över riskerna det innebär att ha vilda djur inpå knuten. I stället delades nyhetsartiklarna via sociala medier med stolthet – det här har vi i vår stad, och det kan ingen annan konkurrera med! Flertalet vädjade till KWS att lejonen skulle sövas men inte dödas. Historien slutade också lyckligt och lejonen är tillbaka i sitt hägn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.