Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-20 05:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vilks-vi-maste-stoppa-de-har-mordarna/

Världen

Vilks: Vi måste stoppa de här mördarna

Foto: Henrik Montgomery/TT

Lars Vilks reagerade med rädsla för sitt liv i stunden då skotten började avlossas mot Krudttønden på lördagen. Men snart återgick livet till det livvaktsbevakade normala som han fått vänja sig vid sedan 2007.

– Det tog en kort stund innan man fattade vad det var, men livvakterna var snabba. De högg mig och Lars Vilks-kommitténs ordförande Helle Merete Brix, och placerade oss i ett kylrum. Det var tumultartat, men väl inne i kylrummet var det tryggt, med tre beväpnade poliser, säger Lars Vilks.

Han beskriver lördagens evenemang på Krudttønden i Köpenhamn som en diskussion med skiftande frågor på programmet, som gränsöverskridning och yttrandefrihet. Charlie Hebdo och attacken mot dess redaktion hade avhandlats då aktivistgruppen Femens representant tog till ord och skotten började smälla utanför.

Läs analysen: Ökat hot mot islamistkritiker

Lars Vilks, som nu har förts till hemlig ort, säger att när man hör skott sådär är ens första tanke ”Hur många är de? Kommer de att ta sig igenom?”. Det ligger nära till hands att man tänker att ens sista stund är kommen, enligt Vilks.

Tänkte du själv så?

– Ja, precis i flyktögonblicket. Också för de som är livvakter är det så. De är välutbildade, men det går aldrig att öva på just det. Kulor visslar och det gäller att komma undan, säger Lars Vilks.

Tror du kulorna skulle träffat dig om de inte träffat polisen?

– Gärningsmannen sköt mot entrén, för det var meningslöst att skjuta mot lokalen – tjocka väggar står i vägen. Polisen var i underläge inledningsvis, men lyckades ändå få till moteld. Duellen gick genom fönstren och jag tror mannen insåg att om han hade gått in hade polisens handeldvapen kommit på rätt verkanavstånd.

Han säger att han är säker på att attentatet var riktat mot honom. Sedan hans ”Muhammed som rondellhund” (2007) publicerades i Nerikes Allehanda har al-Qaida satt ett pris på hans huvud och under åren har han fått stå ut med ett otal mer eller mindre allvarliga dödshot.

Vid Krudttønden dödades filmregissören Finn Nørgaard. Stockholmsbombaren Taimour Abdulwahab hänvisade till Lars Vilks när han sprängde sig själv i luften, men om lördagens attentat verkligen riktades mot honom är det första gången en oskyldig person dör i extremisternas jakt på Lars Vilks.

– Bomben i Stockholm var en handling som ville säga ”här ser ni hur det går om ni skyddar figurer som Vilks”. En viss opinion av typen ”varför ska han skyddas” drivs då upp och på så vis kan terroristernas handlingar fungera lite grann. En del menar att det är mitt ansvar, säger Lars Vilks

Påverkar det dig att en oskyldig kan ha dött för att någon varit ute efter dig?

– Det påverkar min uppfattning på så sätt att vi måste stoppa de här mördarna. Jag kan inte se att man kan göra något åt yttrandefriheten eller demokratin. Att vi skulle rekommendera saker som försiktigare eller förhandsgranskning, nej, yttrandefriheten är en oreserverad historia. Vad skulle det vara för slags förhandling att vidta sådana åtgärder för att annars skjuter de ihjäl oss?