Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vilks: Vi måste stoppa de här mördarna

Foto: Henrik Montgomery/TT

Lars Vilks reagerade med rädsla för sitt liv i stunden då skotten började avlossas mot Krudttønden på lördagen. Men snart återgick livet till det livvaktsbevakade normala som han fått vänja sig vid sedan 2007.

– Det tog en kort stund innan man fattade vad det var, men livvakterna var snabba. De högg mig och Lars Vilks-kommitténs ordförande Helle Merete Brix, och placerade oss i ett kylrum. Det var tumultartat, men väl inne i kylrummet var det tryggt, med tre beväpnade poliser, säger Lars Vilks.

Han beskriver lördagens evenemang på Krudttønden i Köpenhamn som en diskussion med skiftande frågor på programmet, som gränsöverskridning och yttrandefrihet. Charlie Hebdo och attacken mot dess redaktion hade avhandlats då aktivistgruppen Femens representant tog till ord och skotten började smälla utanför.

Läs analysen: Ökat hot mot islamistkritiker

Lars Vilks, som nu har förts till hemlig ort, säger att när man hör skott sådär är ens första tanke ”Hur många är de? Kommer de att ta sig igenom?”. Det ligger nära till hands att man tänker att ens sista stund är kommen, enligt Vilks.

Tänkte du själv så?

– Ja, precis i flyktögonblicket. Också för de som är livvakter är det så. De är välutbildade, men det går aldrig att öva på just det. Kulor visslar och det gäller att komma undan, säger Lars Vilks.

Tror du kulorna skulle träffat dig om de inte träffat polisen?

– Gärningsmannen sköt mot entrén, för det var meningslöst att skjuta mot lokalen – tjocka väggar står i vägen. Polisen var i underläge inledningsvis, men lyckades ändå få till moteld. Duellen gick genom fönstren och jag tror mannen insåg att om han hade gått in hade polisens handeldvapen kommit på rätt verkanavstånd.

Han säger att han är säker på att attentatet var riktat mot honom. Sedan hans ”Muhammed som rondellhund” (2007) publicerades i Nerikes Allehanda har al-Qaida satt ett pris på hans huvud och under åren har han fått stå ut med ett otal mer eller mindre allvarliga dödshot.

Vid Krudttønden dödades filmregissören Finn Nørgaard. Stockholmsbombaren Taimour Abdulwahab hänvisade till Lars Vilks när han sprängde sig själv i luften, men om lördagens attentat verkligen riktades mot honom är det första gången en oskyldig person dör i extremisternas jakt på Lars Vilks.

– Bomben i Stockholm var en handling som ville säga ”här ser ni hur det går om ni skyddar figurer som Vilks”. En viss opinion av typen ”varför ska han skyddas” drivs då upp och på så vis kan terroristernas handlingar fungera lite grann. En del menar att det är mitt ansvar, säger Lars Vilks

Påverkar det dig att en oskyldig kan ha dött för att någon varit ute efter dig?

– Det påverkar min uppfattning på så sätt att vi måste stoppa de här mördarna. Jag kan inte se att man kan göra något åt yttrandefriheten eller demokratin. Att vi skulle rekommendera saker som försiktigare eller förhandsgranskning, nej, yttrandefriheten är en oreserverad historia. Vad skulle det vara för slags förhandling att vidta sådana åtgärder för att annars skjuter de ihjäl oss?

Bakgrund: Den omstridde Vilks

I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av Lars Vilks där Muhammed framställdes som rondellhund. Teckningarna väckte omfattande protester, Vilks blev ett hatobjekt för islamister och kritiserades av andra för att ”sparka nedåt” mot utsatta muslimska minoritetsbefolkningar.

I oktober 2009 greps Colleen LaRose (Jihad Jane) i USA för planer på att mörda Vilks. Hon har erkänt och ska få sitt straff på måndagen.

I mars 2010 greps sju personer på Irland misstänkta för planer på att mörda Vilks. Ett par personer ska få sitt straff i år.

I maj 2010 utsattes konstnärens hem, nära Höganäs, för ett brandattentat. Två unga män dömdes i hovrätten till fängelse i två respektive tre år.

I september 2011 greps tre män i Göteborg. De åtalades för att ha förberett ett mord på Vilks men friades i tingsrätt och hovrätt.

För bara ett par månader sedan fick satirtidningen Charlie Hebdo motta Guldhunden, ett pris instiftat av konstnären Lars Vilks. Tolv personer mördades och elva skadades sedan i attacken mot Charlie Hebdo den 7 januari i år. Innan de båda gärningsmännen sköts till döds uppgav en av dem i en intervju att motivet för dådet varit att ”hämnas profeten”.

Ytterligare fyra personer och en gisslantagare dödades i samband med ett relaterat gisslandrama i en livsmedelsbutik i östra Paris den 9 januari.

Efter attacken mot Charlie Hebdo, som väckt vrede och sorg runt om i världen, skärptes säkerheten runt Lars Vilks. Säpo uppger han haft svensk poliser som livvakter under lördagens attackerade evenemang i Köpenhamn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.