Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vill ha ”fientlig miljö” för invandrare

Den brittiska regeringen drar åt tumskruvarna för att minska illegal invandring. Sjukvård ska kosta och noggranna id-kontroller krävas när det gäller allt från hyreskontrakt till körkort.

När inrikesminister Theresa May lade fram sin tunga proposition om invandring på torsdagen var det, med hennes egna ord, med syftet att ”skapa en verkligt fientlig miljö för illegala invandrare”.

Propositionen är bara en i en rad åtgärder på senare tid som syftar till att bekämpa illegal invandring, men även annan immigration.

I förslaget ingår bland annat att illegala invandrare, men även utländska studenter, i framtiden ska få betala för att få tillgång till allmän sjukvård.

– Vi vill inte ha en situation där folk tror de kan komma hit och stanna för att de kan få tillgång till allt de behöver, sade May till BBC.

Men någon siffra över att ”välfärdsturism” alls är vanligt finns inte och Storbritanniens läkarorganisation är kritisk.

– Sanningen är att folk inte kommer till Storbritannien för att utnyttja den allmänna sjukvården, det är mer troligt att de kommer för att arbeta i den allmänna sjukvården, säger Läkarorganisationens vice ordförande, Richard Vautrey, till BBC.

Propositionen föreslår också att hyresvärdar tvingas kontrollera migrationsstatus på eventuella hyresgäster, att banker gör noggranna genomgångar i databaser innan de öppnar ett konto och att körkortsansökningar kontrolleras mot immigrationsstatus.

Allt för att minska faktorer som kan locka invandrare till Storbritannien. Den konservativa regeringen har som mål att nettoinvandringen minskar till 100.000 om året. Förra året var den 176.000. Hur många illegala invandrare som finns i landet är oklart. Senaste uppskattningen 2009 var 618.000.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.