Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vill straffa inaktiva föräldrar

Socialdemokraten Karen Hækkerup.
Socialdemokraten Karen Hækkerup. Foto: Scanpix
Invandrarföräldrar i Danmark bör kunna straffas ekonomiskt om de inte bryr sig om sina söners uppfostran. Det är innebörden av nya signaler från social- och integrationsministern, socialdemokraten Karen Hækkerup.

Bland annat med hänvisning till kravallerna i Stockholms förorter aviserar hon bidragspaket på socialområdet kombinerat med så kallade forældrepålæg. Det är villkor som ska uppfyllas av föräldrar för att komma i åtnjutande av olika sociala stöd.

Med tydlig adress till danska invandrarföräldrar säger Hækkerup till tidningens Berlingske Tidende att hon vill aktivera föräldrar som sitter bakom "nedrullade gardiner" med "tända paraboler".

Ett forældrepålæg är ett slags avtal med föräldrarna där en kommun kan minska bidragen om barnen skolkar eller begår brott.

Hækkerup skräder inte orden i beskrivningen av situationen i Danmark.

– Vi har redan etniska proletariat på sina håll. Det handlar inte bara om att de är fattiga, det handlar om att det är en grupp människor som inte delar samma normer eller har samma möjligheter som vi andra. Det är oerhört skrämmande att tänka på hur det kan utveckla sig om vi inte ser till att göra något, säger Hækkerup till Berlingske och tillägger:

– Titta på Sverige, titta på Paris.

– Vi måste göra upp med föreställningen om att det är synd om barnen eller föräldrarna. En liten pojke som kallar grannen för luder och sparkar sönder saker är inget offer.

Uttalandena väcker stor uppmärksamhet i Danmark.

Regeringspartnern Socialistisk folkeparti (SF) är både skeptisk och avståndstagande till förslaget att straffa föräldrar med bidragsminskningar om barnen uppför sig illa.

Socialarbetare och socialchefer runt om i landet är överlag kritiska. Det framgår att många kommuner avstått från att använda sig av sanktionsmöjligheten eftersom det drabbar hela familjen ekonomiskt.

Dansk folkeparti berömmer i stället Hækkerup men påpekar att det var just detta som de själva förespråkade men som Socialdemokraterna motsatte sig inför förra folketingsvalet.

Men även enskilda socialdemokrater är starkt kritiska.

– Som socialarbetare och DSU-ordförande är jag oense med Hækkerups tanke – om man pungslår mor blir hon då en bättre mamma? twittrade ordföranden för det socialdemokratiska ungdomsförbundet Camilla Schwalbe.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.