Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ville få kollegors lön på sitt eget konto

Mannen försökte byta bankkonto för två av sina arbetskamrater så att deras löner skulle hamna på mannens eget konto.

Försöken avslöjades innan några pengar hann överföras men mannen som är i 35-årsåldern åtalas nu vid Skararborgs tingsrätt misstänkt för flera fall av bedrägeriförsök och olovlig identitetsanvändning.

Enligt stämningsansökan upptäcktes bedrägeriförsöket när företagets löneansvariga samma dag fick två e-mejl från anställda som uppgav att de ville byta lönekonto.

I båda fallen skulle pengarna gå till ett konto som den åtalade disponerade. Lönekontorets kontroller visade att något inte stämde och ändringarna genomfördes aldrig.

Mannen åtalas också för att ha försökt ta ett lån på 100.000 kronor i ytterligare en kvinnlig arbetskamrats namn. När banken kontaktade kvinnan för att få en underskrift avslöjades bedrägeriförsöket. Samtliga drabbade kräver 5.000 kronor vardera i skadestånd för kränkning.

Mannen nekar till alla anklagelser och har i förhör förklarat att han tror att ”någon vill sätta dit honom”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.