Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vilsna pingvinen Happy Feet på väg hem igen

Foto: Marty Melville / AFP
Alldeles snart kommer den vilsna ”Happy Feet” få se sitt Antarktis igen. De senaste två månaderna har han vistas på Nya Zeeland – dit han förirrat sig – 320 mil från sina naturliga hemtrakter.

Det var i juni som kejsarpingvinen dök upp på den nyzeeländska stranden Peka Peka. Någonstans på vägen mot Antarktis hade han svängt fel – det resulterade i en orienteringsmiss på cirka 320 mil. Och hans uppdykande gick inte obemärkt förbi.

Pingvinen som fått smeknamnet ”Happy Feet” har sedan dess blivit en världskändis och ett internetfenomen. För att hålla alltför nyfikna på behörigt avstånd såg sig nyzeeländska myndigheter till slut tvungna att ge honom en egen säkerhetsvakt.

Men efter att ”Happy Feet” råkat missta sand för snö insjuknade han rejält. Happy Feet opererades flera gånger och kilovis med sand plockades ut ur hans mage. Sedan dess har han fått återhämta sig på Wellington Zoo.

Nu är det äntligen dags för Happy Feet att få återvända hem. Vårdarna på Wellington Zoo gjorde en sista hälsokontroll under söndagen. En gps-monitor har fästs på Happy Feet så världen ska kunna följa hans fortsatta äventyr när han släppts.

Happy Feet kommer få lifta med ett forskningsfartyg på vägen mot Antarktis och en specialbyggd frysbur har byggts för hans transport, skriver NZ Herald.

Här kommer den intresserade snart följa Happy Feet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.