Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Honduras: Fortsatt oro efter misstänkt valfusk

Honduras president Juan Orlando Hernández.
Honduras president Juan Orlando Hernández. Other: Moises Castillo/AP/TT

Rio de Janeiro. Efter ännu en omräkning av rösterna i Honduras presidentval har valmyndigheten förklarat den sittande presidenten Juan Orlando Hernández till vinnare. Det innebär att oroligheterna, som redan kostat 16 människoliv, fortsätter i Latinamerikas fattigaste land.

Enligt valobservatörer från amerikanska staternas organisation, OAS, som medverkat under omräkningen av de ifrågasatta 4.753 valurnorna, kvarstår dock frågetecken om valet gått till på ett riktigt sätt.

– Det finns fortfarande allvarliga tveksamheter kring resultatet, säger Luís Almagro, ordförande i OAS.

Enligt det omräknade resultatet förlorade oppositionens kandidat, tv-personligheten Salvador Nasralla, med 1,52 procents marginal, vilket gör landet ytterst polariserat. Oppositionen fortsätter med sitt krav på omval och uppmanar alla som tvivlar på det offentliga resultatet att delta i en nationell demonstration för demokratin som ska hållas i olika städer i Honduras på tisdagen.

• Läs även: Undantagstillstånd utlyst i väntan på valresultatet

Vad som eldar på missnöjet är att den sittande presidenten Juan Orlando Hernández lyckats bli omvald, trots att det enligt landets grundlag är förbjudet för en president att sitta två mandatperioder i rad. Människorättsgrupper ifrågasätter presidentens maktmanöver och uppmanar honom att kalla till nyval. Även OAS har föreslagit nyval som ett sätt för det centralamerikanska landet att ta sig ur sin kris.

Sedan oroligheter bröt ut efter presidentvalet den 26 november har 16 personer dödats i konflikten som paralyserat landet i tre veckor. Näringslivet uppskattar att Honduras gått miste om ca 420 miljoner kronor om dagen på grund av att butiker och företag hållits stängda under våldsamheterna. Vad som också oroar är att polisstyrkorna, som tidigare strejkat, nu gripit och häktat över 1.500 demonstranter.

Valobservatörer från OAS och EU har tidigare underkänt valmyndighetens arbete och föreslagit att Guatemalas och Bolivias tidigare presidenter, Álvaro Colom och Jorge Quiroga, skulle leda en ny valprocess, men med tanken på att valmyndigheten så tydligt utsåg den 49-årige Juan Orlando Hernández till segrare i valet lär det inte bli aktuellt.

I stället kommer oroligheterna med vägblockader, strejker och demonstrationer fortsätta lamslå Honduras som redan räknas till ett av världens mest våldsamma länder.

Oppositionskandidaten Salvador Nasralla är djupt missnöjd med valmyndighetens besked och har flugit till Washington för att hålla ett möte med amerikanska utrikesdepartementet. Nasralla menar att det förekommit fusk »inför, under och efter« presidentvalet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.