Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vinterstormen Eleanor lamslog delar av Europa

BERLIN. Inställda flyg, omfattande strömavbrott och trafikkaos. Det blev några av följderna när vinterstormen Eleanor drog in över Europa på onsdagen, med vindstyrkor på över 120 kilometer i timmen. Minst en person omkom och flera uppges vara skadade.

Vinterstormen Eleanor slog till med full kraft mot norra Frankrike innan den drog vidare österut på onsdagen. 200.000 franska hushåll blev strömlösa i stormens spår. 

En skidåkare omkom när denne träffades av ett fallande träd i de franska Alperna, uppger fransk polis. Ytterligare 26 personer människor skadades i stormens spår, varav fyra allvarligt, rapporterar franska tidningen Le Monde.

Vid flygplatserna i nederländska Amsterdam, schweiziska Basel och franska Strasbourg fick ett stort antal flygavgångar ställas in till följd av ovädret, vilket orsakade kraftiga förseningar i flygtrafiken på sina håll. Även från Irland och Nordirland kom rapporter om omfattande strömavbrott. 

I Tyskland, där vinterstormen fått namnet ”Burglind”, drabbades framför allt landets västra delar när vindbyar med en hastighet av över 120 kilometer i timmen drog fram. I den folkrika delstaten Nordrhein-Westfalen ställde ovädret till med stora problem i trafiken. Vägar svämmade över med långa bilköer som följd.

Det tyska tågbolaget Deutsche Bahn ställde in tågtrafiken på en rad sträckor.

I södra Tyskland fick den pågående Tour de Ski i Oberstdorf avbrytas till följd av ovädret. Beslutet fattades efter att träd blåst omkull och reklamskyltar yrt i vinden bland skidåkarna, uppger den tyska tidningen Der Spiegel. 

– Jag höll på att blåsa bort, berättade den norska tourledaren Ingvild Flugstad Østberg för NRK, enligt TT. 

I delar av de österrikiska alperna höjdes lavinrisken till fyra på den femgradiga skalan. Flera liftar fick stängas av säkerhetsskäl, uppger den österrikiska tidningen Die Presse. Även i de schweiziska alperna fick stormen konsekvenser. I skidorten Pizol i Sankt Gallens kanton blev flera skidåkare fast i en bergbana. 

Redan tidigare i veckan varnade den tyska vädertjänsten DWD människor från att över huvud taget vistas utomhus i ovädret. Många minns höststormen Xavier, som krävde nio människors liv och ställde till med stor förödelse då den drog fram över Tyskland och Polen i oktober i fjol.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.