Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Viral klänning i kampanj mot våld mot kvinnor

01:19. Tillverkaren: ”Det är helt galet”.

Vit och guldfärgad? Eller svart och blå? Färgen på klänningstyget blev förra veckans nätsnackis. Nu blir klänningen vapen i kampen mot våld mot kvinnor i Sydafrika.

Annonsbilden visar en kvinna som ligger på sidan, klädd i en vit och guldfärgad klänning.

Förra veckan blev en klänning, med samma mönster, en jättesnackis och viral succé över hela världen. Somliga såg en klänning i vitt och guld, för andra var den svart och blå.

Nu hoppas Frälsningsarmén i Sydafrika att diskussionerna ska fortsätta - men med ett allvarligare innehåll.

Kvinnan på den nya bilden har väl synliga blå och svarta märken på kroppen. "Varför är det så svårt att se svart och blått?", står det i texten bredvid. Annonsen ingår i en kampanj mot våld mot kvinnor.

– Frälsningsarmén ser de förödande följderna av hemmavåld mot kvinnor varje dag, säger en talesperson till Huffington Post.

Kampanjen har redan applåderats. "Jag älskar när ett viralt fenomen kan användas för att skapa medvetenhet om allvarliga ämnen", lyder ett omdöme på Twitter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.