Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 10:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/virginias-guvernor-kallade-slavar-for-kontraktsanstallda/

Världen

Virginias guvernör kallade slavar för ”kontraktsanställda”

Ralph Northam. Foto: Jim Watson/AFP

Virginias rasism-anklagade guvernör Ralph Northam är föremål för en ny kontrovers. I en tv-intervju beskriver han afrikanska slavar i 1600-talets Virginia som ”kontraktsanställda tjänare”.

Rätta artikel

När Virginias guvernör, demokraten Ralph Northam, lät sig intervjuas av CBS var det hans första framträdande efter att ha blivit anklagad för rasism. Det var förra fredagen som ett kontroversiellt foto från Northams studenttid uppdagades. På bilden ler två unga män mot kameran, en med svartmålat ansikte, den andre i Ku Klux Klan-kläder. Men i stället för att åstadkomma effektiv krishantering efter en vecka av svarta rubriker och avgångskrav lyckades guvernören väcka ny kritik.

”Det är nu 400 år sedan som, bara 14 mil härifrån, de första kontraktsanställda tjänarna från Afrika anlände”, sa guvernören till programmet CBS This Morning. ”Det som också kallas slaveri”, påpekade intervjuaren Gayle King: ”Ja”, svarade guvernör Northam.

https://twitter.com/CBSThisMorning/status/1094687453389250560

Den dåvarande brittiska kolonin Virginia tillämpade kontraktsanställningar under tidigt 1600-tal, främst för europeiska invandrare som betalade av sin resa över Atlanten och sitt boende i Den Nya Världen genom att under en kontraktstid vara knutna till bofasta markägare, innan de själva kunde välja mellan att stanna eller lämna. 1619 anlände de första svarta afrikanerna till Virginia på skeppet ”White Lion”, en händelse som Encyclopedia Virgina, delstatsbiblioteket Library of Virginias eget uppslagsverk beskriver: ”De såldes i utbyte mot mat och fördes till Jamestown (huvudorten i kolonin) där de såldes på nytt, sannolikt som slavar”.

Under måndagen har många reagerat på guvernörens ordval. Exempelvis The Hill, inflytelserik nyhetssajt för amerikansk politik: ”TITTA: Gayle King rättar Northam för att han referar till slavar som ’kontraktsanställda tjänare’”.

https://twitter.com/thehill/status/1094757172574076929

Andrea Mitchell, chef för utrikesbevakningen på NBC News, twittrar: ”Tack till Gayle King som berättade för guvernör Northam att de människor som kom till Jamestown för 400 år sedan inte var ”kontraktsanställda tjänare från Afrika”. Den sortens historiskt inkorrekta skönskrivningar hjälper inte i hans svurna intention att föra konversationen om ras framåt”. 

https://twitter.com/mitchellreports/status/1094747647154491393

Guvernör Northams ordval sticker ut efter att han ägnat sig åt att bekämpa rasistanklagelser under en dryg veckas tid. Förra fredagen började ett foto att spridas från en fest 1984 under Ralph Northams läkarubildning. På fotot poserar två personer för kameran: en i Ku Klux Klan-dräkt och en med svartmålat ansikte, så kallat ”black face”. Delstaten Virginias historiska arv av slaveri, segregation och lynchningar förstärkte fotots symbolik. Guvernören bad omedelbart om ursäkt för fotot när det började spridas, men gjorde senare en helomvändning och hävdade att han inte alls var med på bilden.

Demokraterna i Virginia kämpar med flera parallella kriser för tillfället. Även Mark Herring, justitieminister i delstaten har kritiserats sedan det framkommit att han sminkat sitt ansikte i ”black face”, under sin universitetstid, medan viceguvernör Justin Fairfax anklagats av två kvinnor för sexuella övergrepp.

Läs också:

Björn af Kleen: Guvernörens ”blackface”-bild undergräver Demokraternas antirasistiska profil