Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/visselblasare-pressar-labour-om-pastadd-antisemitism/

Världen

Visselblåsare pressar Labour om påstådd antisemitism

Labourledaren Jeremy Corbyn. Foto: Matt Dunham/AP

En judisk gruppering inom Labour uppger att 30 visselblåsare nu trätt fram och i detalj beskrivit sina erfarenheter av hur det politiska partiet brustit när man haft att hantera anklagelser om antisemitism i de egna leden.

Anklagelser om undfallenhet, när uttryck i den vägen hörts inom det brittiska socialdemokratiska partiet, har riktats mot partiledningen ända sedan 2016, året efter det att Jeremy Corbyn tog över ordförandeposten efter Ed Miliband.

Under senare tid har den interna kritiken tilltagit, ofta i ordalag som vittnar om djupt känd besvikelse, för att inte säga vanmakt och ilska.

Sam Matthews, en av visselblåsarna och tidigare den som ledde hanteringen av klagomål inom Labour, säger till nyhets-tv-kanalen Sky News att Jeremy Corbyn har ”vägrat” att ”ta ansvar för vad som hänt” med partiet. Matthews hävdar att somliga partimedlemmar alltjämt inte trätt fram med sina historier, ”av rädsla” för att då ”bestraffas”. 

Partiet, å sin sida, har deklarerat att man ”agerat beslutsamt” mot tecken på antisemitism, samt att antalet medarbetare som hanterar klagomålen har fördubblats. En talesperson säger till Sky News att ”vi står solidariska med judarna”.

Den interna judiska gruppen Jewish Labour Movement (JLM) samlar in vittnesmål som föreläggs partiets kommission för jämlikhet och mänskliga rättigheter, Equality and Human Rights Commission (EHRC). Kravet på kommissionen är att undersöka Labours hantering av anklagelser om antisemitism.

När BBC:s undersökande tv-program ”Panorama” nyligen granskade frågan om trakasserier mot judar inom Labour, trädde tidigare befattningshavare fram och beskrev hur deras ansträngningar för att mota antisemitism underminerades.

Anklagelserna har bestridits av partiet.

Åtta intervjuade vittnade om hur Labours kommunikationschef Seumas Milne och partisekreteraren Jennie Formby lade sig i granskningar av klagomål som pågick. Fyra av de åtta valde att bryta tysthetslöften de ingått med partiet, för att få sagt vad de innerst inne känner. En av dessa var tidigare partisekreteraren Iain McNicol.

En talesperson för Labour har med högt tonläge svarat att ”’Panorama’ ägnat sig åt avsiktliga och illasinnade beskrivningar, avsedda att vilseleda allmänheten”. Partiet menar vidare att de åtta intervjuade i programmet var ”oförskämda” personer som hade ”både personliga och politiska drivkrafter” när de uttalade sig.

Labour har lämnat in en skriftlig protest mot programmet till BBC.

Läs mer: Judiska förbundet inom Labour saknar förtroende för Corbyn