Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/visselblasaren-manning-slapptes-fri/

Världen

Visselblåsaren Manning släpptes – men kallas på nytt till domstol

En demonstrant i Berlin iförd en mask med Assanges ansikte kräver att Manning släpps fri, 2 maj. Foto: John MacDougall/AFP

Visselblåsaren Chelsea Manning har släppts fri efter att ha suttit häktad i ett fängelse i Virginia i 62 dagar då hon vägrat att vittna inför en federal åtalsjury som utreder Wikileaks i USA.

Rätta artikel

Direkt kallades hon på nytt att vittna i en annan åtalsjury i nästa vecka, den 16 maj, uppger hennes advokat.

”Chelsea kommer fortsatt att vägra att svara på frågor”, heter det i ett uttalande från advokaten som säger att försvaret kommer att göra allt för att visa att Mannings vägran att vittna har lagligt stöd.

Manning dömdes till 35 år i fängelse för att ha läckt hemliga militära dokument till Wikileaks. Hon benådades efter sju år av president Barack Obama. 

I det pågående fallet menar Mannings advokater att hon inte får häktas eftersom hon gjort klart att hon inte kommer att vittna oavsett hur länge hon sitter frihetsberövad, skriver AP.

Enligt federal lag är det bara tillåtet att sätta motsträviga vittnen i häkte om det kan antas att fängelsevistelsen kommer att få personen att ändra sig och gå med på att vittna. Om en domare skulle komma fram till att frihetsberövandet vore ett straff snarare än en tvångsmetod skulle hon inte häktas.

Att samarbeta med den här åtalsjuryn ”vore att kasta bort alla mina principer, allt det jag uppnått och allt det jag offrat och radera decennier av mitt anseende”, skrev Manning i ett åttasidigt uttalande hon lämnade in till domstolen i måndags.