Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 01:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/visselblasaren-och-fredsaktivisten-daniel-ellsberg-far-arets-palmepris/

Världen

Visselblåsaren och fredsaktivisten Daniel Ellsberg får årets Palmepris

Visselblåsaren och fredsaktivisten Daniel Ellsberg får årets Palmepris.
Visselblåsaren och fredsaktivisten Daniel Ellsberg får årets Palmepris. Foto: Emil Wesolowski

Den 87-årige visselblåsaren och fredsaktivisten Daniel Ellsberg får årets Palmepris. 

– Jag är väldigt lycklig, säger Ellsberg till DN, som tycker att världen oftare borde fråga sig vad Olof Palme skulle ha gjort i en svår situation.

Björn af Kleen
Rätta artikel

Daniel Ellsberg är visselblåsarnas grand old man. Mest känd för att ha kopierat och läckt de så kallade Pentagondokumenten: 7.000 sidor hemligstämplat försvarsmaterial som visade att den amerikanska regeringen grovt vilselett allmänheten om utsikterna i Vietnamkriget.

Det var 1971 och Ellsberg var en ung uppåtsträvande försvarsanalytiker. Han läckte dokumenten till New York Times, Washington Post och 17 amerikanska regionaltidningar. Skandalen bidrog till president Richard Nixons avgång och USA:s tillbakadragande ur Vietnamkriget. 

Ellsberg riskerade 115 års fängelse, åtalad för att ha stulit dokumenten och konspirerat mot USA. Han undkom straff genom vad han kallar ett mirakel. Filmen ”The Post” från i fjol, regisserad av Steven Spielberg, skildrar den dramatiska publiceringsprocessen och regeringens misslyckade försök att undanhålla informationen från allmänheten.

Läs mer: Daniel Ellsberg läckte hemliga regeringsdokument – riskerade 115 års fängelse

Förra vintern besökte jag Ellsberg i hans hem i Berkeley, den bohemiska studentstaden nordost om San Francisco. Han körde runt i en nedkabbad röd sportbil. Den berömda grårufsiga kalufsen var utglesad och kritvit. Men dissidenternas dandy är fortfarande passionerat samhällsengagerad. Han mässade i timmar om riskerna med ett kärnvapenkrig, som är temat för den senaste boken ”The Doomsday Machine. Confessions of a Nuclear War Planner”. 

I månadsskiftet gästar han Stockholm för att ta emot Palmepriset. Under besöket tänker han försöka avråda Sverige från att gå med i Nato, som han kallar ”den mest ansvarslösa säkerhetsalliansen i mänsklighetens historia”, på grund av europeiska kärnvapen. 

Prispengarna, omkring en miljon kronor, vill han investera i översättningar av kärnvapenboken till europeiska språk. Det säger han över telefon från Kalifornien.

Daniel Ellsberg är visselblåsarnas grand old man. Mest känd för att ha kopierat och läckt de så kallade Pentagondokumenten.
Daniel Ellsberg är visselblåsarnas grand old man. Mest känd för att ha kopierat och läckt de så kallade Pentagondokumenten. Foto: Emil Wesolowski

Daniel Ellsberg träffade Olof Palme i Stockholm 1978. Visselblåsaren var i Europa för att kampanja mot utvecklandet av neutronbomben och blev bjuden på en tvåtimmarslunch i Riksdagshuset.

– Jag var redan då en av Palmes stora beundrare, säger Ellsberg. För hans ställningstaganden mot Vietnamkriget och för det faktum att han profilerade sig som aktivist och till och med deltog i demonstrationer vilket gjorde min egen regering extremt förbannad. Han var dessutom en lika stark motståndare till kärnvapen som jag var. 

– Det är tragiskt att vi inte längre har en världspolitiker av Palmes slag. En politiker som besitter visdom och moraliskt mod, som är beredd att ta kritik från sina egna led. Det säger jag inte bara för att jag är på väg till Sverige utan för att Palme verkligen var en av mina hjältar. 

Vid frukostbordet i morse kom hustrun Patricia på vad maken bör säga under tacktalet i Stockholm.  

– Svenskar och resten av världen bör oftare fråga sig: ”Vad skulle Palme ha sagt i den här situationen?” Vad skulle han sagt om Jemen? USA tankar Saudiarabiens stridsplan så att landet kan fortsätta driva ett krig som utlöst massvält bland Jemens civilbefolkning. Palme skulle ha beskrivit situationen med ett språk som många skulle ha dömt ut som extremt och oacceptabelt. Som när han jämförde bombningarna av Vietnam med Treblinka. Kanske inte det bästa politiska tillvägagångssättet. Men Palmes humanism var sund.   

Daniel Ellsbergs oro över ett kärnvapenkrig har knappast mildrats sedan Donald Trump blev USA:s överbefälhavare.  

Vad tänker du om kärleksaffären mellan Trump och Kim Jong-Un? Är det ren teater eller har världen blivit säkrare sedan Singaporemötet?  

Ellsbergs svar tar en omväg över Moskva. 

– Många elitfigurer i USA:s politiska etablissemang verkar hängivna åt ett andra Kallt krig. Det är svårt att förstå. Jag säger inte att det inte finns saker att kritisera i Ryssland. Putin är inte bättre än vad vi är. Men Trumps impuls – varför kan vi inte vara vänskapliga med Ryssland? – är en av hans mer sunda. Trumps egna motiv må vara felaktiga, det är fullt möjligt att han står under ryskt inflytande på grund av sina affärer. Men själva policyn är klokare än den som ropar efter ett nytt Kallt krig. Detsamma gäller Nordkorea. Det faktum att vi nu pratar med Nordkorea verkar driva många människor i mitt land till panik. Men motsatsen är inga möten alls, vilket ökar risken.  

Ellsberg gör en utläggning om Jim Mattis, försvarsministern som sade upp sig i protest mot Trump strax före jul. Han sörjer inte avgången.

– Mattis ansågs vara den vuxne i rummet. Han hade inga problem att stanna kvar (i regeringen) under tiden som vi deltog i ett folkmordskrig mot Jemen tillsammans med Saudiarabien. Men när Trump för en gång skulle fick en impuls i rätt riktning och föreslog att vi ska dra oss ur Syrien, ett hopplöst dödläge, då avgår han. Det är galenskap. 

Daniel Ellsberg
Daniel Ellsberg Foto: Emil Wesolowski

Du betraktade Richard Nixon på nära håll under Watergatekrisen. Ser du några likheter med Trumps beteende nu när Muellerutredningen står för dörren?

– Jag återupplever den perioden just nu. Den särskilde åklagaren (Robert Mueller) signalerar att verkliga brott har begåtts i den exekutiva grenen. Det är inte helt ovanligt. Det ovanliga är att de utreds. Samma sak under Nixon. Det är viktigt att så sker. Men det är beklagansvärt att det aldrig sjösattes en liknande utredning om George W Bush och hans regerings bruk av tortyr och olaglig massövervakning, den som avslöjades av Edward Snowden.

Daniel Ellsberg har uppenbarligen förberett sig metodiskt inför avresan till Stockholm.

I telefonen från Berkeley citerar han till och med rikskanslern Axel Oxenstierna, vars ”motto” Ellsberg återvänder till. 

– ”Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs.”