Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/visselblasarens-rapport-mot-trump-publicerad/

Världen

Visselblåsaren: Vita huset försökte dölja samtalet

3:30:30. Utfrågning underrättelseutskottet i USA – följ sändningen direkt.

USA:s president Donald Trump försökte förmå främmande makt att påverka det kommande presidentvalet, enligt den visselblåsarrapport som nu offentliggjorts. Visselblåsaren uppger också att Vita huset i efterhand försökte dölja samtalet.

I en tre timmar lång utfrågning av USA:s högsta underrättelsechef Joseph Maguire sa Maguire att det inte vore acceptabelt om en president pressade någon för att få hjälp i samband med ett val.

Flera medier publicerade på torsdagen visselblåsarens anmälan mot Donald Trump, det dokument som resulterade i att Vita huset på onsdagen såg sig nödgat att offentliggöra innehållet i Trumps samtal med den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj, och som tidigare i veckan fick Demokraterna att starta en utredning om riksrätt mot presidenten. 

Trump misstänks för att ha tryckt på Ukraina för att landet skulle starta en korruptionsutredning mot den demokratiske presidentkandidaten Joe Bidens son, något som skulle kunna ses som maktmissbruk. 

Det är representanthuset underrättelseutskott som hävt hemligstämplingen av dokumentet, som bland annat publicerats i Washington Post.

Anmälaren skriver att han ”från flera anställda i den amerikanska administrationen fått uppgifter om att den amerikanske presidenten använder sig av sitt ämbete för att begära av främmande makt påverka det amerikanska valet”.

Enligt anmälaren ska påverkan ske genom att ”främmande pressas att utreda en av presidentens största rivaler” i valet. 

Anmälaren skriver att han inte själv bevittnat händelsen, men att de uppgifter han fått från flera källor är samstämmiga, och trovärdiga. Tolv personer ska ha lyssnat till samtalet mellan de båda presidenterna.

Dessutom är källan ”oroad av att presidentens handlingar kan utgöra en säkerhetsrisk för USA och för att det kan undergräva regeringens strävanden att avskräcka och förhindra länder från att försöka påverka det amerikanska valet.”

Bild 1 av 2 USA:s underrättelsechef Joseph Maguire frågas ut om visselblåsarens anmälan.
Foto: Chip Somodevilla/AFP/Getty Images
Bild 2 av 2
Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

 

Utfrågningen av Joseph Maguire pågick i tre timmar och det som kom fram var att Maguire, när han fick kännedom om anmälan, valde att vända sig till Vita huset och till justitiedepartementet, de två som pekats ut som anklagade i anmälan.

För detta fick Maguire hård kritik av underrättelsekommitténs demokrater.

Maguire förklarade detta med att han, när han såg att anmälan gällde ett samtal mellan den amerikanske presidenten och presidenten i Ukraina, insåg att samtalet kunde falla under vad som kallas ”executive privilege”, alltså sådana frågor där presidenten själv kan avgöra vad som ska offentliggöras eller hållas hemligt.

Enligt källan försökte man efteråt dölja samtalet genom att lägga det i ett särskilt system för hemligstämplade dokument, trots att det inte fanns något i det som var känsligt ur ett säkerhetsperspektiv för USA:s del. Även det menar uppgiftslämnaren är ett missbruk.

Underrättelsekommitténs ordförande, demokraten Adam Schiff, menade att detta gjorts för att dölja samtalet från att komma ut.

– Detta datasystem används annars bara till mycket känslig information av helt annat slag, sa Adam Schiff vid en presskonferens efter utfrågningen.

– Och vi undrar vilka andra samtal som döljs där.

Maguire ville aldrig svara på frågor kring om han själv tyckte att det var ett brott om en president skulle begära hjälp av utländsk makt för att påverka det kommande presidentvalet. Något som demokraterna i utskottet ansåg. Han ville heller aldrig säga om han diskuterat visselblåsarens anmälan med Donald Trump.

– Våra samtal är hemliga, sa Maguire vid flera tillfällen.

Däremot tyckte Maguire att utskottet borde undersöka de anklagelser som finns i visselblåsarens anmälan. En anmälan som generalinspektören över underrättelsetjänsterna Michael Atkinson slagit fast var trovärdig och angelägen.

På en fråga från demokraten Denny Heck om det vore okej för en president att pressa någon för att få hjälp att i samband med ett val, svarade Maguire.

– Det vore inte bra för nationen. Det vore inte acceptabelt.

Joseph Maguire tvekade dock när han fick en direkt fråga om det som kommer fram i samtalet mellan Trump och Zelenskyj kan utgöra ett sätt att försöka påverka det amerikanska valet. Den frågan fick aldrig något svar.

En annan fråga som kopplades till Trumps fråga om att få en tjänst av Ukrainas nyvalde president är det faktum att vicepresident Mike Pence den 14 maj fick veta att hans resa till Ukraina för att delta i installationen av Volodymyr Zelenskyj ställts in. Samt att 391 miljoner dollar i militärt bistånd till Ukraina, av okänd anledning, hölls inne på order av presidenten före samtalet med Zelenskyj.

Enligt Adam Schiff kommer hans utskott att försöka få visselblåsaren att vittna.

Själva samtalet mellan de båda presidenterna inleddes med några artighetsfraser varefter Trump använde resten av samtalet för att gynna sina egna intressen, skriver anmälaren. 

Trump begärde att Ukraina skulle påbörja en utredning eller fortsätta utredningar av både Joe Biden och dennes son, Hunter Biden. 

Trump begärde också, enligt anmälaren, att Ukraina skulle hjälpa till att visa att det ryska dataintrånget i Demokraternas mejlserver i samband med det amerikanska valet 2016, i själva verket var iscensatt från Ukraina.

Trump begärde också att den ukrainske presidenten skulle möta två sändebud från denne, rådgivaren Rudy Giuliani och justitieministern William Barr. 

Läs mer:

Trump bad Ukrainas president att utreda Joe Bidens son

Trumps Ukraina-samtal: Detta vet vi

Michael Winiarski: En ofrivillig huvudroll för Hunter Biden