Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 11:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vita-hjalmarnas-grundare-ar-dod/

Världen

Vita hjälmarnas grundare är död

James Le Mesurier grundade Vita hjälmarna. Foto: AP

Den brittiske officeren James Le Mesurier, som grundade biståndsorganisationen Vita hjälmarna, påträffades på måndagen död i Istanbul. Le Mesurier, vars vita hjälmar gjort stora insatser för att skydda och bistå civila under det syriska inbördeskriget, var avskydd och baktalad både av den ryska och syriska regimen.

Le Mesurier, som var gift och bosatt i Istanbuls europeiska del, uppgavs ha fallit från sin egen balkong. 

Vita hjälmarnas dokumentation av människorättsförbrytelser under inbördeskriget har flera gånger generat Kreml och Assad-regimen, i synnerhet efter de intensiva flygbombningarna mot civila mål mellan åren 2015 och 2018. 

Ryska talesmän har bland annat anklagat Le Mesurier för att vara brittisk spion och för att ha iscensatt attentat med dödliga isotoper som sedan tillskrivits ryska agenter. Ryska UD:s presstalesperson Maria Zakharova kallade nyligen Le Mesurier ”terrorist”.

Ryska medier uppgav i rapporter om James Le Mesuriers död att hans vita hjälmar regisserade falska attacker i Syrien i avsikt att dra in västmakterna i kriget.

Vita hjälmarnas frivilliga tränades för sitt farliga uppdrag av organisationen Mayday Rescue, som leddes av Le Mesurier. Vita hjälmarna, som egentligen hette Syria Civil Defence, fick allt svårare att verka i Syrien i takt med Assad-regimens återerövring av centrala Syrien. 

President Bashar al-Assad gjorde klart att han såg de vita hjälmarna som terrorister och de flesta utländska vita hjälmar evakuerades via Israel sommaren 2018. Ett okänt antal syriska vita hjälmar har funnit asyl i olika västländer.

Le Mesurier dekorerades 2016 av drottning Elisabeth II för sina humanitära insatser. Han var född 1971 i Singapore.