Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 07:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vita-huset-beordrar-personal-att-bara-munskydd/

Världen

Vita huset beordrar personal att bära munskydd

President Donald Trump och vice president Mike Pence i Ovala rummet i Vita husets västra flygel under förra veckan.
President Donald Trump och vice president Mike Pence i Ovala rummet i Vita husets västra flygel under förra veckan. Foto: Brendan Smialowski/AFP

All personal som arbetar i Vita husets västra flygel ska bära munskydd när de är i byggnaden. Donald Trump säger att det var han som beordrade åtgärden. 

Den nya regeln kommer efter att två personer nära presidenten och vice presidenten insjuknat i covid-19. 

Alla som kommer in i Vita husets västra flygel, där presidentadministrationens dagliga arbete utförs, måste bära munskydd – inklusive all personal som arbetar där. Det enda undantaget från regeln är för personalen när de sitter vid sina skrivbord, skriver Reuters. 

På en presskonferens på måndagen sade Donald Trump att det var han själv som beordrat åtgärden.

Det är Donald Trumps betjänt och vicepresident Mike Pence presstalesperson som under förra veckan testade positivt för covid-19. Sedan dess har kraven växt om att administrationen måste göra mer för att skydda presidenten, som är 73 år och därför kan löpa större risk att bli allvarligt sjuk om han smittas.

När Donald Trump på måndagen fick frågor om de smittade i Vita huset spelade han ner allvaret av händelsen. 

– Systemet har inte fallit samman. Det kan hända, det här är den osynliga fienden. Men vi hittade en smittad och han kommer bli helt frisk, sade han. 

Donald Trump själv har varit mycket motvillig att använda munskydd. I början av april, då USA:s folkhälsomyndighet uppmanade allmänheten att använda dem sade presidenten att han själv inte tänkte göra det. Han har heller aldrig setts bära ett munskydd offentligt, men har uppgett att han har testat ett då han var på en fabrik där munskydden tillverkades.

Förra veckan sade Vita huset att försiktighetsåtgärderna omkring presidenten och vice presidenten skulle stärkas. 

”Förutom social distansering, dagliga temperatur- och symtomkontroller, handsprit och regelbunden noggrann rengöring av alla arbetsplatser, så testas varje anställd i närheten av presidenten och vice presidenten dagligen för covid-19, såväl som alla gäster”, skrev Vita husets talesperson Judd Deere i ett uttalande förra veckan, enligt Reuters. 

Läs mer: Björn af Kleen: Kan hela USA:s regering vara på väg att klubbas av coronan?