Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 14:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vita-huset-brot-mot-lagen-da-man-holl-inne-ukrainastodet/

Världen

Vita huset bröt mot lagen då man höll inne Ukrainastödet

President Donald Trump. Foto: Saul Loeb/AFP

När Vita husets budgetkontor beslutade att inte betala ut det militära stödet till Ukraina, då bröt man mot lagen. Det konstaterade den amerikanska kongressens oberoende kontrollorgan på torsdagen.

På torsdagen presenterade den amerikanska kongressens oberoende kontrollorgan GAO en rapport som riktar skarp kritik mot Vita husets kontor för budgetfrågor, OMB. GAO konstaterar att Trumpadministrationen bröt mot lagen när man beslutade att hålla inne det av kongressen beslutade bidraget till Ukraina, skriver The Hill.

”Om man ska följa lagen tillåter det inte att presidenten låter sin makt stå över sådana beslut som kongressen gjort till lag. OMB höll tillbaka pengar på grund av ett policybeslut, något som inte är tillåtet enligt lagen.”

Donald Trump innehöll motsvarande 3,6 miljarder kronor som kongressen beslutat ge till Ukraina i form av militär hjälp. Detta ska enligt Demokraterna ha använts för att sätta press på Ukrainas nyvalde president Volodymyr Zelenskyj att inleda en utredning om Joe Bidens son Hunter Bidens roll i Burisma. Detta för att svärta ned Joe Biden som kan bli Demokraternas presidentkandidat.

Frågan om påtryckningarna på Ukraina är nu föremål för en riksrättsprocess och klockan 18.22 på torsdagen tog den amerikanska senaten emot riksrättsåtalet mot Donald Trump från ordföranden i representanthusets mäktiga underrättelsekommitté, Adam Schiff (D), som valts av Demokraterna att leda åtalet.

Frågan är nu om senaten kommer att tillåta nya vittnen att framträda under rättegången. Senator Kamala Harris, som även hon sitter i representanthusets underrättelsekommitté, sa till CNN på torsdagen att hon skulle vilja se Vita husets budgetchef Mick Mulvaney, som alltså var chef över OMB, och den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton i vittnesbåset.

Senaten har 100 platser varav Republikanerna innehar 53 och Demokraterna 45. Dessutom finns där två oberoende kandidater som har ställt sig på Demokraternas sida. För att president Trump ska dömas måste två tredjedelar av senaten rösta för det.