Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vita-huset-ger-helt-ny-forklaring-kring-mordet-pa-suleimani/

Världen

Vita huset ger helt ny förklaring till mordet på Soleimani

President Donald Trumps motivering till attacken mot Qassem Soleimani var att förhindra nära förestående attacker.
President Donald Trumps motivering till attacken mot Qassem Soleimani var att förhindra nära förestående attacker. Foto: Saul Loeb/AFP

Nu ändrar Vita huset sin förklaring till varför man beslutade att döda den iranske generalen Qassem Soleimani. Nya dokument visar att Soleimani dödades som hämnd för tidigare attacker och inte för att förhindra attacker som skulle vara nära förestående.

Kritiken blev hård när USA med hjälp av en drönare dödade Soleimani och flera andra när han den 2 januari var på väg i bil utanför flygplatsen i Bagdad. USA:s utrikesminister Mike Pompeo försvarade mordet med att Soleimani var i färd med att planera flera attacker mot amerikansk militär:

– Han togs på bar gärning när han tillsammans med en annan terrorist synkroniserade nya attacker mot amerikanska trupper och anläggningar. Hans tid var ute, sa Pompeo i ett uttalande den 7 januari.

Senare samma kväll upprepade USA:s försvarsminister Mark Esper samma förklaring när han fick frågan i en intervju med CNN:

– Han togs på bar gärning när han tillsammans med en annan terrorist synkroniserade nya attacker mot amerikanska trupper och anläggningar. Det handlade om dagar och veckor.

Också president Donald Trump slog fast att man dödat Soleimani för att förhindra attacker:

– Han var där för att diskutera dåliga saker. Vi räddade många liv genom att ta hans.

Men nya dokument som lästs av nyhetsbyrån Reuters ger en helt annan bild av skälet till attacken. I ett memorandum till den amerikanska kongressen förklarar Vita huset den egentliga orsaken till beslutet att döda den iranske generalen:

”Presidenten beordrade den här insatsen som svar på ett ökande antal attacker under de föregående månaderna av Iran och den av Iran uppbackade milisen mot amerikanska styrkor och intressen i Mellanöstern”, står det i rapporten.

Demokraten Eliot Engel, som är ordförande i representanthusets utrikespolitiska kommitté, är inte nöjd med de olika versionerna, skriver Reuters:

– Den här falska efterhandskonstruktionen duger inte. Vi behöver svar och vittnesmål, sa Engel som nu väntar på att kunna fråga ut utrikesminister Pompeo när han ska vittna inför kommittén vid en öppen utfrågning den 28 februari.