Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vita huset hånas för ”alternativa fakta”

Donald Trump, här med fru och barn, svär presidenteden under Högsta domstolens chefsdomare John Roberts ledning på fredagen.
Donald Trump, här med fru och barn, svär presidenteden under Högsta domstolens chefsdomare John Roberts ledning på fredagen. Foto: Jim Bourg/AP

Aldrig förr har en presidentinstallation så stor publik som i fredags, enligt Vita husets pressekreterare Sean Spicer. Påståendet är av allt att döma falskt och hånas rejält på sociala medier.

”Detta var den största publik som någonsin bevistat en presidentinstallation. Punkt slut.” Spicers tvärsäkra uttalande till pressen i lördags har fått många att höja på ögonbrynen eftersom presidentinstallationer är mycket väldokumenterade tillställningar och bilder från fredagen visar en betydligt glesare folksamling än exempelvis 2009 då Barack Obama svors in.

Läs mer: Vita huset gav ”alternativa fakta” om publiken

Många användare på sociala medier har reagerat med sarkastiska kommentarer och hashtaggar som #SeanSpicerSays eller #SeanSpicerFacts går varma. Här är några av de mest populära:

 

 

 

 

 

  

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.