Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vita huset lägger locket på

Vita huset vägrar att sprida mer ljus över operationen i vilken Usama bin Ladin dödades, dagen efter att man tvingats korrigera laddade detaljer från räden.

Nya detaljer har kommit fram och lämnat obesvarade frågor.

Men Vita huset har satt stopp för ytterligare information och hänvisar till att operativa metoder som kan användas i framtida operationer måste skyddas.

– Vi har kommit till den punkt där vi inte kan gå vidare, sade Vita husets talesman.

Identifieringen av Usama bin Ladin inkluderar DNA-jämförelse med bin Ladins mor och tre söner.

– Han har identifierats på flera sätt. Med DNA, fotoanalys, det är ingen tvekan, sade Buck McKeon, ordförande i representanthusets militärutskott.

Militärutskottet har inte fått se några bilder på bin Ladin men flera ledamöter har bett att få se dem så att de kan säga till väljare att de gjort det, sade McKeon.

En annan ledamot, Rob Andrews, sade att ju fler personer som kan bekräfta bin Ladins död desto mindre troligt är det att konspirationsteorier frodas.

Andrews sade att han själv vill se bilderna för att hjälpa till att få slut på "konspirationsnonsens".

USA intygade på onsdagen på nytt att det förekommit eldstrid när bin Ladin dödades.

– Jag vet med säkerhet att det förekom skottväxling, sade en Pentagonkälla, till Reuters.

I operationen dödades fyra till fem personer, bland dem al-Qaidaledaren, som var obeväpnad och aldrig avfyrade ett skott, vilket skiljer sig från regeringens första version; att elitstyrkan Navy Seals var inbegripen i en utdragen skottväxling, rapporterar tv-kanalen NBC och hänvisar till regeringskällor.

Vita huset sade på onsdagen att president Barack Obama förbehåller sig rätten att på nytt vidta militära åtgärder i Pakistan, om det blir nödvändigt.

Samtidigt växer ilskan i USA över att Usama bin Ladin levde flera år i ett allierat land.

Trots Islamabads kritik mot den oauktoriserade räden på pakistanskt territorium, säger Obamas talesman Jay Carney att presidenten är redo att angripa fler fiender igen om de är på flykt i Pakistan.

– Han gjorde mycket klart under valkampanjen, att det var hans uppfattning. Han blev kritiserad för det, sade Carney.

– Han har hållit fast vid den ståndpunkten.

Ilskna politiker har krävt att USA:s relationer till Pakistan omprövas.

De anklagar Islamabad för att spelar dubbelspel genom att stödja militanta grupper samtidigt som man tar emot en strid ström pengar från det hårt skuldsatta USA.

Den republikanska politikern Kay Granger, ledamot i utskottet som övervakar utlandsbiståndet, pressar Obama-regeringen att stoppa en utbetalning på 200 miljoner dollar till överlevande från Pakistans översvämningar.

– Min invändning mot programmet har ökat i och med upptäckten att en av de mest ökända terroristerna i världen levt ett par hundra meter från en pakistansk militäranläggning i mer än fem år, sade Granger.

En nyzeeländsk politiker ber om ursäkt efter att ha hyllat terroristledaren Usama bin Ladin. Det var i måndags som den oberoende maoriske parlamentsledamoten Hone Harawira kallade al-Qaida-ledaren "en frihetskämpe".

– Vi hör bara negativa saker om honom från amerikanerna, men han kämpade för sitt folks självbestämmande och för vad han trodde på, sade Harawira i en tv-intervju.

"Det var ett misstag" säger Harawira nu efter att ha blivit tagen i örat av premiärministern John Key, enligt AFP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.