Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 05:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vita-huset-misstanks-morka-fler-samtal-mellan-trump-och-varldsledare/

Världen

Vita huset misstänks mörka fler samtal mellan Trump och världsledare

Foto: Susan Walsh/AP

Vita huset har dolt innehållet i fler telefonsamtal som Donald Trump har haft med regeringschefer i andra länder, skriver CNN. Bland annat handlar det om samtal med Saudiarabiens kronprins och Rysslands president. 

Det var efter att pinsamheter ur samtalen mellan Donald Trump och Australiens och Mexikos ledare publicerats tidigare under Trumps mandatperiod, som Vita huset började begränsa antalet personer som skulle få tillgång till utskrifterna av presidentens samtal. 

I samtalen med Mexikos president Enrique Peña Nieto kom det till exempel fram att Trump inte ville att Peña Nieto offentligt skulle säga emot Trump genom att vägra att ”betala för muren” mellan länderna. 

Under samtalet med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull avhandlades ett beslut från Australien, som innebar att USA skulle tvingas ta emot uppemot 2.000 flyktingar.

”Det kommer att framställa mig i dålig dager” sade Donald Trump bland annat. En hetsig diskussion utbröt därefter och Trump slängde i princip på luren.

Normalt sett är det ganska många i administrationen som har rätt att läsa utskrifterna från presidentens samtal med utländska regeringschefer, men nu skriver CNN att det i vissa fall inte ens har skett några utskrifter. Uppgifterna kommer från flera källor i Vita huset.

Framför allt gäller det enligt uppgiftslämnarna samtal mellan Donald Trump och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman rörande den mördade journalisten Jamal Khashoggi. Trump ringde upp bin Salman för att ställa Saudiarabien till svars efter att USA:s underrättelsetjänst slagit fast att journalisten mördades på uppdrag av den saudiska regimen. 

Även telefonsamtal mellan Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin ska ha dolts.

Det som är anmärkningsvärt enligt CNN är att samtalen döljs – inte av hänsyn till rikets säkerhet, utan för att skydda Donald Trump politiskt. 

I fallet som lett till en inledande utredning om eventuell riksrätt mot Donald Trump – telefonsamtalet mellan Donald Trump och den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj – hade Vita huset lagt utskrifterna från samtalen i ett särskilt säkerhetssystem som används när det rör sig om uppgifter som är extra känsliga, som militära hemliga operationer, eller annat där man måste ta hänsyn till landets säkerhet. 

Det är oklart om även samtalen med Putin och bin Salman dolts i samma system, men enligt visselblåsaren som avslöjade Ukraina-samtalet har systemet använts för att dölja fler samtal. 

Att av politiska skäl använda sig av det systemet för att systematiskt gömma information, ses som maktmissbruk och är ett av skälen till att Demokraterna påbörjat en utredning om att kräva att Trump ställs inför riksrätt. 

Vita huset medgav på fredagen att man flyttat utskrifterna från Ukraina-samtalen till högsäkerhetssystemet, efter att en visselblåsare avslöjat detta i det dokument som Demokraterna har som grund för riksrättsutredningen.

Detta ska ha skett på inrådan av jurister i USA:s nationella säkerhetsråd.