Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vita huset om publiken: Vi gav ”alternativa fakta”

01:11. Vita huset gick ut med uppgifter om att fredagens installation slog publikrekord. Nu säger de att de gav "alternativa fakta".

Donald Trump hade den största publik som någon president haft under en installation. Det slog Vita huset fast på lördagen genom pressekreteraren Sean Spicer. En uppgift som presidentens högsta rådgivare på söndagen kallade ”alternativa fakta”.

Uppgifterna om hur många som egentligen deltog vid Donald Trumps installation på fredagen varierar. Inte minst för att det inte finns några säkra siffror.

US National Park Service, som ansvarar för platsen, räknade inte utan de enda uppgifterna som finns grundas på bilder från platsen. Bilder som bland annat publicerades av New York Times. De båda bilderna i twitterinlägget här nedan är båda tagna 45 minuter innan respektive Obama (vänster) och Trump svor eden.

På bilden tagen i samband med Trumps installation gapar stora områden tomma, något som bland annat kan förklaras av avspärrningar, som inte fanns vid Obamas installation, och flera säkerhetskontroller som försenade många som var på väg – enligt Sean Spicer.

– Detta var den största publik som någonsin bevistat en presidentinstallation. Punkt. Både på plats och runt om i världen, sa Spicer så i lördags.

När president Barack Obama svors in 2009 beräknas 1,8 miljoner ha befunnit sig på plats vid och runt Kapitolium. Satellitbilder visade då att 750.000 människor befann sig enbart på The Mall och närmast Kapitolium. Enligt Washingtons Demokratiske borgmästare vid den tiden, Adrian M. Fenty, befann sig 1,8 miljoner personer på plats om man också räknade in gatorna intill. En uppgift som National Park Service då sa sig lita på.

Enligt Sean Spicer skulle publiken ha varit större än så under fredagen.

Men president Donald Trump slog under sitt tal på CIA på lördagen fast att ”en miljon, kanske 1,5 miljon” personer bevittnat hans installation på plats i fredags.

En timma senare gav Sean Spicer sin första presskonferens som Vita husets pressekreterare där han summerade hur många människor som deltog vid installationen: 250.000 plus 220.000 plus 250.000. Summa 720.000.

Så hur många var på plats i fredags? Mer än 1,8 miljoner? 1,5 miljoner? En miljon? 720.000? Eller någon annan siffra?

Uppgifterna är svåra att ange med något mått av säkerhet. Något som Sean Spicer också konstaterade vid lördagens presskonferens:

– Ingen hade några uppgifter, sa han då.

När presidenten Trumps högsta rådgivare Kellyanne Conway i samband med en intervju på NBC:s ”Meet the press” på söndagen, fick frågan av programledaren Chuck Todd om hon kunde förklara varför Sean Spicer ”uttalat en uppenbar lögn som går att motbevisa” om att Donald Trumps installation var den största i amerikansk historia valde hon att svara:

– Var inte så överdrivet dramatisk om detta, Todd. Du säger att det var lögn... Sean Spicer, vår pressekreterare, gav alternativa fakta när det gällde detta.

Chuck Todd var inte nöjd med svaret:

– Alternativa fakta är inte fakta. De är lögner, sa han.

Läs hela intervjun på NBC

Enligt The Independent deltog omkring 800.000 personer vid Trumps installation. I så fall betydligt färre än vid Obamas båda installationer.

Frågan om exakt hur många som faktiskt deltog i fredags skulle ha kunnat lösts med hjälp av satellitbilder. Men molnigt väder gör att den möjligheten inte går att förverkliga, skriver New York Times.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.