Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vita-huset-pressas-av-kongressen-om-privata-mejl/

VÄRLDEN

Vita huset pressas av kongressen om privata mejl

Republikanen Trey Gowdy och demokraten Elijah Cummings i representanthusets konstitutionsutskott kräver svar från Vita huset.
Republikanen Trey Gowdy och demokraten Elijah Cummings i representanthusets konstitutionsutskott kräver svar från Vita huset. Foto: Ron Sachs/Polaris/IBL

Det amerikanska representanthusets konstitutionsutskott kräver att Vita huset redogör fullständigt hur minst sex högt uppsatta personer använt privata mejlservrar i tjänsten. Kravet kommer från bägge partierna.

”Efter flera offentliga avslöjanden om att högt uppsatta Vita huset-tjänstemän avsiktligt försökt kringgå dessa lagar [om offentliga handlingar] genom att använda personliga, privata eller anonyma mejladresser i regeringstjänsten har utskottet bestämt att använda sina redskap för tillsyn och granskning för att förhindra och avskräcka från att missbruka privata sätt för skriftlig kommunikation.”

Kravet från Oversight and Government Reform Committee, motsvarande konstitutionsutskottet, är undertecknat av den republikanska ordföranden Trey Gowdy och hans demokratiska andreman Elijah Cummings. Vita huset avkrävs att inte radera något och skicka in samtlig privat kommunikation, inklusive sådan som gjorts via krypterande tjänster, senast den 9 oktober.

• Läs mer: Kushner använder privat mejl i Vita huset

Donald Trumps svärson och närmaste rådgivare Jared Kushner omfattas av representanthusets krav för att han bevisligen använt en privat mejladress i tjänsten, liksom dottern och presidentrådgivaren Ivanka Trump, topprådgivaren Stephen Miller, ekonomiska rådgivaren Gary Cohn, förre chefsstrategen Steve Bannon och förre stabschefen Reince Priebus.

Kontona är skapade efter valrörelsen under vilken en lång rad republikaner med Trump i spetsen försökte misskreditera den demokratiska rivalen Hillary Clinton för att ha gjort samma sak under sin tid som utrikesminister. Bland hennes mejl fanns drygt hundra med hemligstämplad information – som hon friades för av FBI – men det är inte känt att så är fallet i Kushners eller någon annans privata inkorgar i det nuvarande Vita huset.

– Det här läggs till det totala totala hyckleriet som Trumps valkampanj och numera Trumps Vita huset ägnar sig åt. Om [republikanska kongressledamöter] menade allvar tycker jag att någon av partiets ledamöter efterlyser en utredning, sade Hillary Clinton om uppgifterna kring Trumps närmaste medarbetare på måndagen i en intervju med Sirius XM.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Steve Bannon
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt