Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vita huset svarar på namninsamling om Steven Avery-fallet

Steven Avery i Manitowoc Countys rättssal år 2005.
Steven Avery i Manitowoc Countys rättssal år 2005. Foto: Morry Gash/TT

Spoilervarning. Över 130.000 personer har skrivit under en namninsamling om att Steven Avery och Brendan Dassey, som Netflix-dokumentären ”Making a Murderer” handlar om, borde benådas. Nu svarar Vita huset.

Namninsamlingen kräver att männen, som år 2007 dömdes till livstids fängelse för mordet på Teresa Halbach, ska benådas av president Barack Obama. I Vita husets svar framgår dock att Obama enbart har möjlighet att benåda personer som är dömda för federala brott.

”Eftersom Steven Avery och Brendan Dassey bägge är delstatsfångar, kan presidenten inte benåda dem. En benådan behöver i det här fallet utfärdas av berörda myndigheter på delstatsnivå”, står det i svaret.

Dokumentärserien ”Making a Murderer” släpptes av filmtjänsten Netflix den 18 december 2015. Den handlar om 53-årige Steven Avery, som satt 18 år i fängelse för ett sexualbrott han inte begått.

Efter att han frikänts och inlett en skadeståndsprocess mot bland annat polismyndigheten i Wisconsin greps han 2005 misstänkt för mord på 25-åriga Teresa Halbach, en fotograf som besökt familjen Averys bilskrot för att ta bilder till en annonsbilaga.

Averys försvarsadvokater drev under rättegången tesen att polisen planterat bevis i Steven Averys bostad för att få honom fälld och därmed slippa skadeståndskraven.

I dokumentären blottläggs stora brister i rättssystemet. Den tycks visa hur försvarsadvokater, åklagare, poliser och domare åsidosatt sina åtaganden. Dokumentären har i efterhand kritiserats av åklagaren Ken Kratz för att ha utelämnat viktig fakta.

Steven Avery dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Brendan Dassey kan däremot bli villkorligt frigiven 2048.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.