Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vita huset: ”Väldigt bibliskt att upprätthålla lagen”

En reporter frågade Vita husets pressekreterare Sarah Sanders var i bibeln det stod att det är moraliskt rätt att ta ifrån en mamma sitt barn. ”Jag kan säga att det är väldigt bibliskt att upprätthålla lagen”, svarade Sanders.
En reporter frågade Vita husets pressekreterare Sarah Sanders var i bibeln det stod att det är moraliskt rätt att ta ifrån en mamma sitt barn. ”Jag kan säga att det är väldigt bibliskt att upprätthålla lagen”, svarade Sanders. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Att ett stort antal barn separeras från sina föräldrar vid den amerikanska gränsen har mötts av hård kritik.

För att försvara sin politik har Vita huset vänt sig till bibeln.

– Människor som bryter mot landets lagar är föremål för åtal. Jag skulle vilja citera aposteln Paulus och hans klara och visa befallning i Romarbrevet 13, att lyda regeringens lagar eftersom Gud har förordnat dem att skapa ordning.

Så uttryckte sig justitieministern Jeff Sessions i frågan under torsdagen i ett tal till poliser i Indiana, skriver NBC.

Sessions utropade tidigare i vår en nolltolerans i policyn att åtala människor som tar sig in i landet olagligt.

De hårdare kontrollerna under Trumps styre har lett till att många barn separeras från sina föräldrar vid gränsen och placeras i olika anläggningar. 

Mellan oktober och februari splittrades 1.800 familjer, har en regeringstjänsteman bekräftat för Reuters, och siffran fortsätter stiga. På bara två veckor i maj skildes 658 barn från sina föräldrar, en utveckling som bland annat har kritiserats av FN.

Läs mer: 1 800 familjer splittrades vid gränsen till USA 

Sessions hänvisningar till bibeln för att försvara regeringens politik togs även upp på en presskonferens i Vita huset senare under torsdagen. En reporter frågade pressekreteraren Sarah Sanders var i bibeln det stod att det är moraliskt rätt att ta ifrån en mamma sitt barn.

– Jag känner inte till justitieministerns kommentarer eller vad han refererade till, men jag kan säga att det är väldigt bibliskt att upprätthålla lagen. Det återkommer hela tiden, svarade Sanders enligt The Guardian.

Precis som Jeff Sessions lägger Donald Trump skulden för separationerna på dåliga lagar införda av demokraterna i kongressen, enligt ett uttalande på Twitter förra veckan.

Beslutet att separera barn från sina föräldrar är dock en fråga om policy snarare än lag, skriver The Guardian, då familjerna tidigare ofta fått sitta tillsammans i väntan på förhör.

Tidningen skriver dock att en förändring snart kan vara på väg, då frågan ingår i ett immigrationsrelaterat kompromissförslag till kongressen som håller på att förberedas av republikanerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.