Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vitryska regimkritiker vågar inte ta med mobiler på möten

Natalja Radzina, Nikolaj Kvantaliani och Andrej Bastunets.
Natalja Radzina, Nikolaj Kvantaliani och Andrej Bastunets. Foto: Robin Haldert
När vitryska regimkritiker håller möte plockar de ut batterierna ur mobilerna och lämnar telefonerna i ett annat rum. Risken är stor att säkerhetstjänsten genom fjärrstyrning använder dem för avlyssning. DN.se har träffat tre aktivister som ger nya uppgifter om den övervakningsapparat där svenska telekomföretag är en del.

I en artikel på DN Debatt bemötte Teliasoneras VD Lars Nyberg kritiken mot bolagets agerande i odemokratiska länder med att telekommunikationer gör ”världen mer öppen” och är ”bra för invånare i alla länder”.

En betydligt mörkare bild får den som lyssnar till människorna som kämpar dagligen mot förtrycket i det land som kallas Europas sista diktatur. DN.se träffar tre av dem när de är på besök i Stockholm.

– Vi pratar aldrig om viktiga saker i mobiltelefonerna, vi nämner inte möten eller adresser där vi ska träffas i sådana samtal. Det samma gäller mejl, säger Andrej Bastunets till DN.se.

Bastunets är ordförande i Vitrysslands oberoende journalistförbund. Han förklarar att de oppositionella måste gå längre än så för att undgå övervakningen.

– När vi har möten där vi ska diskutera känsliga frågor lämnar vi mobilerna i ett annat rum och tar ur batterierna för att de inte ska kunna fjärrstyras och användas som mikrofoner för avlyssning, säger Andrej Bastunets.

Mobiloperatörerna, däribland Life med starka kopplingar till Teliasonera, är enligt Bastunets ålagda att spara alla telefonsamtal i ett års tid. Genom ett system kallat SORM kan säkerhetstjänsten KGB gå in och hämta informationen direkt utan att behöva begära ut den från operatörerna.

Tidigare var internet ett relativt sett fritt medium för vitryssar. Sedan början av 2010 har detta förändrats drastiskt.

– Då inledde myndigheterna ett krig för att tillintetgöra friheten på nätet, säger journalisten Natalja Radzina som numera lever i landsflykt (läs en längre intervju med henne här).

DN.se har tidigare avslöjat att de vitryska säkerhetstjänsterna använder utrustning från svenska företaget Ericsson när man övervakar internet. De tre vitryssarna som DN.se träffar kastar ytterligare ljus över hur systemet fungerar.

– Alla internetleverantörer har utrustning installerad som registrerar exakt vem som besökt vilken hemsida och hur länge man varit där. Säkerhetstjänsten OAC kan följa all internettrafik i landet, inklusive mejl, säger Nikolaj Kvantaliani som företräder en paraplyorganisation för vitryska ungdomsrörelser.

Han framhåller att det är väldigt lätt att kontrollera vad som sker eftersom all datatrafik går via det helstatliga bolaget Beltelecoms nät. Det var Beltelecom som officiellt köpte den utrustning från Ericsson som säkerhetstjänsterna använder.

– Via Beltelecoms nätverk kan all trafik spåras med hjälp av sökord. Det är en klassisk metod som används i Ryssland, Kina och även hos oss mot oppositionella, säger Kvantaliani.

– Många unga aktivister har drabbats för att de skickat kallelser till aktioner genom sociala medier. Via ip-nummer och på andra sätt har myndigheterna kunnat spåra dem.

De har gripits, hotats och förföljts. Många har varit tvungna att lämna landet.

Nikolaj Kvantaliani och Natalja Radzina berättar att säkerhetstjänsten också pressat gripna ungdomar till arbeta för dem.

– Säkerhetstjänsten vill använda dessa personer till att smitta oppositionellas dator genom att koppla in usb-minnen med virus i dem, säger Radzina.

Den säkerhetstjänst som är särskilt intressant när det gäller internet är OAC, Operational and Analytical Center. OAC är direkt underställt diktatorn själv, president Lukasjenko, och är en av de säkerhetstjänster som har tillgång till utrustningen från Ericsson.

OAC ansvarar för den lista på webbsajter som ska blockeras. Natalja Radzina är dock övertygad om att säkerhetstjänsten även ligger bakom de rena cyberattacker som riktats bland annat mot hennes egen nyhetssajt Charter 97.

– De infekterade vår sajt med virus och kom genom intrång över lösenord till mejl och Skype. Det var ett listigt virus som inte upptäcktes av antivirus-programmen.

Fotnot: Natalja Radzina, Andrej Bastunets och Nikolaj Kvantaliani är i Stockholm på inbjudan av organisationen Östgruppen som arrangerar en konferens om situationen i Vitryssland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.