Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vitryssar avlyssnas med Ericssons teknik

Den svenska telekomjätten Ericsson har sålt avlyssningsutrustning till diktaturens Vitryssland. Där utgår regimkritiker från att säkerhetstjänsten KGB avlyssnar dem. Både telefonsamtal och mejl används som bevis i politiska rättegångar.

I söndags hölls ett riggat presidentval i Vitryssland där diktatorn Aleksander Lukasjenko såg till att bli omvald. Efterspelet har handlat om misshandlade oppositionspolitiker, massgripanden och inskränkningar i möjligheten att kommunicera på nätet.
 
Sverige och andra västländer riktar skarp kritik mot diktatorn Lukasjenko. Men den övervakningsapparat som befäster hans makt innehåller svensk teknologi. Den har levererats av det svenska näringslivets flaggskepp Ericsson.
 
Tre operatörer i Vitryssland har Ericssons teknik i sina nätverk, vilket även ger möjlighet till avlyssning, enligt uppgifter som bekräftas av Ericsson. Det är Beltelecom, Velcom och Life.
 
Beltelecom kontrolleras av Lukasjenkos statsapparat. Det är Beltelecom som äger Vitrysslands fiberoptiska stamnät, det vill säga ryggraden i den vitryska delen av internet. Det är också Beltelecom som kontrollerar den kopplingspunkt där övriga vitryska operatörer utbyter trafik med varandra.
 
Velcom har österrikiska huvudägare och licens för ett rikstäckande 3G-nät i Vitryssland.
 
Life har ytterligare en svensk koppling, utöver Ericsson. Bolaget är till 20 procent statligt, resten ägs av Turkcell - där svenskfinska Teliasonera är stor delägare. Och Teliasoneras största ägare är svenska staten. (Här och här finns tidigare DN.se-artiklar om detta).
 
Att tele- och internetoperatörer har teknik för hemlig avlyssning installerad i sina nät är i sig inte märkvärdigt. Så är det i Sverige och de flesta andra länder. Men i en demokratisk rättsstat används den för polisinsatser mot bankrån, mord och narkotikahandel. Vitryssland fungerar annorlunda.

Där innefattar rättsväsendet även den fruktade säkerhetstjänsten KGB, en direkt arvtagare till den sovjetiska organisationen med samma namn. Brottsbalken kriminaliserar sådant som i en demokrati ses som självklara rättigheter. Exempelvis kan den som arbetar för en organisation som inte godkänts av staten straffas med två års fängelse. Det har bland annat drabbat valobservatörer.

Dessutom finns gummiparagrafer mot ”extremism”.

– Det kan också handla om att du har misskrediterat eller spridit falsk information om landet. Den sortens anklagelser använder man gärna mot regimkritikerna, har Vitrysslandsexperten Martin Uggla på biståndsorganisationen Östgruppen sagt i en intervju med DN.se.

Rädslan för avlyssning präglar tillvaron för de vitryssar som är kritiska till president Lukasjenkos regim.

– Vi kommunicerar ju mycket med våra samarbetspartner i Vitryssland och man måste vara otroligt försiktig på telefon på grund av avlyssning. Vi använder oss av nätet på andra sätt när vi kommunicerar, berättade Anna Drufva på biståndsorganisationen Silc i en intervju med DN.se.

Ericsson försvarar sina affärer i Vitryssland med att man följer gällande internationella regler.

”Möjligheten till laglig avlyssning finns i all utrustning vi säljer och är i linje med de riktlinjer som UD, FN och EU har satt upp”, heter det i ett skriftligt svar på DN.se:s frågor från Ericssons pressavdelning.

Ericsson menar också att företagets närvaro i Vitryssland har positiva effekter:

”Tillsammans med våra partners har vi jobbat hårt med att förbättra livet för invånarna i Vitryssland genom att erbjuda prisvärd telekommunikation  och nya typer av tjänster så att utvecklingen av telekomtjänster bidrar positivt till ekonomin och samhället.”

Som DN.se tidigare berättat, är det dock allt fler tunga debattörer som påpekar att den nya tekniken också ger de repressiva regimerna effektivare verktyg.

Tidigare har det finsk-tyska telekombolaget Nokia Siemens hamnat i blåsväder för att man sålt avlyssningsutrustning till Iran. Företagets agerande kritiserades i hårda ordalag i en resolution från EU-parlamentet. En iransk regimkritiker som fängslats har dessutom stämt Nokia Siemens för deras delaktighet i regimens förföljelser. Ericsson uppger dock att den utrustning man sålt till Vitryssland inte ger den möjlighet till massavlyssning som Nokia Siemens teknik gjorde i Iran.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.