Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vittnade-mot-trump-hotas-av-omplacering/

Världen

Vittnade mot Trump – sparkas från Vita huset

Överstelöjtnant Alexander Vindman.
Överstelöjtnant Alexander Vindman. Foto: Mandel Ngan/AFP

Alexander Vindman vittnade i riksrättsprocessen mot USA:s president Donald Trump. På fredagen sparkades han från Vita huset, där han tjänstgjort inom det nationella säkerhetsrådet.

Även tidigare EU-ambassadören Gordon Sondland, också han vittne i riksrättsförhören, blir av med sitt jobb, uppger han.

Överstelöjtnant Alexander Vindman blev rikskänd när han i tv-sända riksrättsförhör vittnade i USA:s representanthus. Från sitt perspektiv som främste Ukrainaexpert i USA:s säkerhetsråd berättade Vindman att Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelensky, en viktig del i Demokraternas riksrättsåtal mot Trump, var mycket olämpligt.

– Så fort jag hörde det visste jag att jag var tvungen att uttrycka min oro i officiella kanaler. Det var olämpligt av presidenten att kräva en utredning av en politisk motståndare. Min avsikt var att betona att det har implikationer för vår nationella säkerhet, sade Vindman. 

Vittnesmålet hjälpte inte Demokraternas åtal mot Donald Trump, som friades tidigare i veckan på båda åtalspunkterna. 

Efterspelet har präglats av utspel från Vita huset mot både personer som drivit åtalet mot presidenten, som Nancy Pelosi och Adam Schiff, men även mot republikanen Mitt Romney som var den ende senatorn från partiet som röstade för att avsätta Donald Trump. 

Foto: Ron Sachs

Nu ser det ut som att Alexander Vindman kommer att omplaceras, från USA:s nationella säkerhetsråd och tillbaka till försvarsdepartementet Pentagon, enligt en källa som CNN citerar. 

– Jag är inte nöjd med honom. Varför skulle jag vara det, sade Trump på fredagen, men svarade inte direkt på frågor om han vill ha bort Vindman.

Flera amerikanska medier, däribland New York Times, rapporterar att Vindman tvingades lämna Vita huset på fredagen. Även Vindmans bror Yevgeny, också han överstelöjtnant i den amerikanska militären och arbetande i Vita huset, ska ha förts bort. 

Enligt Vindmans advokat förlorar han sitt uppdrag för att han ”sagt sanningen”. 

– Det har kostat honom hans jobb, hans karriär och hans privatliv, säger advokaten.

Senare under fredagen kom beskedet att också den amerikanska EU-ambassadören Gordon Sondland, som vittnade mot Donald Trump i representanthuset, blir av med jobbet. 

– Jag informerades i dag om att presidenten kommer att återkalla mig som USA:s ambassadör till EU, skriver Sondland i ett uttalande, rapporterar New York Times.  

Representanthusets talman Nancy Pelosi säger att hon är ”chockad” över planerna att omplacera Vindman, rapporterar CNN, och berömmer samtidigt överstelöjtnanten för sin patriotism.