Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vittne: ”Det var avsiktligt , det var ingen olycka”

00:59. Londonpolisen bekräftar nu att en person dött efter att en skåpbil kört på flera personer i norra London. Ögonvittnen berättar att skåpbilen med avsikt rammade en folkmassa utanför moskén i Finsbury Park.

Skåpbilen körde upp på trottoaren, färdades i närmare 80 kilometer i timmen och mejade ned folk medvetet. Det var ingen vanlig olycka.

Uppgifterna kommer från den 23-årige Boubou Sougou.

_ Det var avsiktligt, det var ingen olycka, säger vittnet till dådet, till tidningen The Guardian.

Ett annat ögonvittne Abdul Rahman säger till BBC att han slog till föraren och hjälpte till att övermanna honom och att föraren sa att han vill "döda muslimer".

_ När mannen kom ut ur sin skåpbil ville han fly, springa sin väg och han sa att: jag vill döda muslimer, jag vill döda muslimer.

_ Jag slog honom i magen...och sedan höll jag och de andra honom fast mot marken så att han inte kunde röra sig. Vi stoppade honom tills polisen kom", säger Abdul Rahman.

Ytterligare ett annat vittne, Abdikadar Warfa, beskriver att han och andra höll fast föraren av skåbilen, som sparkade och slogs för att försöka göra sig fri.

– Han försökte springa iväg, han försökte fly. Några slog honom. Och han slogs för att undkomma, säger han till The Guardian.

Personer på platsen beskriver för Sky News hur en imam vid den näraliggande moskén skyddade föraren från uppretade människor tills polisen anlände.

Det vittnesmålet liknar det uttalande som gjorts av Muslim Welfare House som tackar imamen Mohammed Mahmoud för att hans mod ”hjälpte till att lugna ned situationen efter händelsen och förhindrade fler skador och förlorade liv”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.