Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vittnen: Han var på Pulse många gånger

Foto: Chris O'Meara/AP

Omar Mateen dödade 49 personer och dödades sedan själv av stormande polis på Pulse i Orlando. Vittnen från nattklubben för homosexuella säger att han varit där många gånger tidigare.

– Ibland brukade han gå bort och sätta sig i ett hörn och dricka för sig själv. Andra gånger blev han så full att han blev högljudd och aggressiv, säger Pulse-stammisen Ty Smith till Orlando Sentinel.

Han säger att han sett Omar Mateen på nattklubben dussintals gånger. Andra vittnen bekräftar uppgiften och säger att hans besök sträcker sig över flera års tid. Några gånger ska han ha pratat om sin pappa, fru och son.

Vittnet Kevin West berättar för lokaltidningen att han sett Mateen gå in på Pulse en timme före den tre timmar långa gisslansituationen på natten till söndagen, att de då hälsat igenkännande på varandra. Han berättar att han haft sporadisk kontakt med Mateen via Jack’d, en dejtingapp för homosexuella, under ett års tid. West har lämnat sin telefon med konversationen till FBI som fått material från flera håll som pekar på att Mateen varit aktiv i gayvärlden.

Både federal och delstatlig polis kartlägger Omar Mateens liv med fokus på den allra senaste tiden. En tidigarre kurskamrat på Indian River Community College hävdar att Mateen bjudit ut honom på romantisk dejt.

Han ville passa in, men ingen gillade honom.

Uppgifter talar för att han med sällskap också besökt minst fyra andra gayetablissemang, men det är inte känt om det var för att rekognosera eller av andra skäl. Från just Pulse ska han ha blivit utledd vid ett flertal tillfällen för att han ansetts ha varit för berusad.

Ingen har officiellt bekräftat hans Pulse-besök, men väl att han var på Walt Disney World i april och FBI-chefen James Comey har sagt att man undersöker huruvida nöjesparken var ett alternativt terrormål. Klart är att han inte agerat som en vanlig turist, men inte heller här kan någon säga om det handlade om rekognosering för ett attentat.

– Vi gick på några gaybarer med honom, och jag hade inte kommit ut vid den tiden så jag tackade nej till hans erbjudande. Han ville passa in, men ingen gillade honom. Han var socialt avig, säger klasskompisen till Palm Beach Post.

Mateens exfru har också vittnat om hans aggressivitet som hon säger yttrade sig i såväl mental som fysisk misshandel, men i strikt laglig mening var han fläckfri. Det innebär att han med sin vaktlicens och Floridas liberala vapenlagar kunde köpa hur många vapen som helst.

Under måndagen uppgav myndighetskällor att Mateens digitala aktiviteter – som lär vara helt okrypterade – bland annat varit att uttrycka stöd för radikala islamistgrupper, men att några av dem är varandras ärkefiender – något som skulle tala för att han inte var vidare ideologiskt välorienterad. Utredningen ska hittills inte heller ha hittat någon direkt koppling mellan honom och en specifik grupp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.