Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vittnesmål: Brasiliens president tog emot miljoner i mutor

Avgångskraven tilltar i styrka mot Brasiliens president Michel Temer och hans roll i landets största korruptionsutredning. Nu offentliggör Brasliens högsta domstol vittnesmål som hävdar att Temer själv ska ha tagit emot 4,6 miljoner dollar i mutor.

President Temer och senatsledamoten tillika oppositionsledaren Aécio Neves hör till dem som "försökt förhindra att korruptionsutredningen Operation biltvätt går framåt", framgår det av den domstolsinlaga från riksåklagaren som offentliggjordes på fredagen.

Enligt vittnesmål till Brasiliens högsta domstol har också presidenten tagit emot 4,6 miljoner dollar i mutor, rapporterar Reuters. Pengarna ska han ha tagit emot av köttpackningsjätten JBS innan han tillträdde sin post.

Tusentals demonstranter har krävt president Michel Temers avgång, efter att han anklagats för att ha diskuterat betalning för att tysta ett potentiellt vittne i korruptionsutredningen.

– Jag kommer inte att avgå. Jag upprepar: Jag kommer inte att avgå, sade Temer argt och hytte med fingret i ett kort tv-sänt uttalande i torsdags.

Temers tv-framträdande följde strax efter protester i Rio de Janeiro, São Paulo och i huvudstaden Brasília där demonstranter krävde hans avgång.

De komprometterande uppgifterna som först publicerades av tidningen O Globo, handlar om ett samtal som Temer hade med Joseley Batista, ordförande i styrelsen för köttpackningsjätten JBS.

Batista spelade in samtalet som handlade om pengar som Batista betalat till den förre talmannen i brasilianska underhuset, Eduardo Cunha, för att han skulle hålla tyst. Det är oklart vad Cunha blivit ombedd att inte berätta.

När Batista berättade för Temer att han betalat för Cunhas tystnad ska presidenten ha sagt:

"Du måste fortsätta med det, okej?"

Socialistpartiet PPS har meddelat att man lämnar Temers regeringskoalition. Försvarsminister Raul Jungmann, som även han tillhör partiet, stannar dock på sin post.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.