Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vittnesmål från Syrien

”Wael” grips och anklagas för att ha filmat demonstrationer med sin mobiltelefon. Han förs tillsammans med 25 andra män till häktet i Homs där han hängs upp och ges elchocker. ”Varför vill du att regimen ska falla?” frågar förhöraren.

– Jag sade: Det vill vi inte. Vi vill bara ha vår frihet, berättar han.

– Så fort jag sade det kom slagen från alla håll.

”Wassim” berättar hur han misshandlades på al-Bassel-sjukhuset efter att han gripits och stuckits i baken med bajonetter. Sjukhuset ockuperades av regimtrogna trupper.

– De tog av mig mina kläder och uppmanade mig att ligga på mage eftersom mina sår var på den bakre sidan av mina höfter, och så band ihop mig mina fötter med plastrep. Några andra band för mina ögon och de stod ovanför mitt huvud, rökte och fimpade cigarettaskan på tinningarna, och sedan slog de mig på vaderna med en påk.

En 16-årig flicka vars ett år äldre bror togs av säkerhetsstyrkorna när de försökte fly staden berättar om gripandet:

– När de tog honom började jag gråta och skrika och bad dem att släppa honom. En soldat pekade med sitt gevär mot mig och sade: ”Din fåniga tjej! Sätt dig bilen annars skjuter jag dig! Jag svär vid gud, jag kommer att skjuta dig!”.

Brodern var fortfarande fängslad när Amnesty intervjuade systern och hennes familj.

Källa: Amnestyrapporten Crackdown in Syria: Terror in Tell Kalakh.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.