Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vittnesmål om kriget i Gaza skapar debatt i Israel

De israeliska soldater som talat ut om övergrepp mot civila och avsiktlig åverkan under kriget i Gaza hyllas som hjältar – eller brännmärks som svikare under debatten om Israels gärningar och ogärningar under den tre veckor långa operationen.

För en vecka sedan publicerade den israeliska militärakademins publikation Briza en speciell bilaga med vittnesmål från stridande ur olika vapenslag. Rapporten publicerades efter att militärakademins chef fått klartecken från ÖB Gabi Ashkenazy.

Ytterligare vittnesmål publicerades på torsdagen och fredagen i tidningen Haaretz. Uppgifterna har redan givit upphov till två militärpolisundersökningar.

En mor och hennes barn sköts ihjäl av en skarpskytt efter att de givits fel instruktioner av en grupp soldater; en 80-årig kvinna sköts ned sedan hon ovetande närmat sig en byggnad som gjorts till israeliskt högkvarter; kränkande slagord målades på väggarna i palestinska hem; husgeråd förstördes och släktfotografier skändades. I flera fall uppges de ansvariga befälhavarna inte ha ingripit.

– Jag är inte säker på att sådant här går att undvika helt i krig, men det är vår skyldighet att inte lägga lock på sådant här chockerande stoff, säger initiativtagaren, militärakademins chef Danny Zamir.

Zamir, som är befälhavare för en fallskärmsjägarenhet i reserven, har varit i blåsväder förr, dels för att han vägrat utföra vissa uppdrag på ockuperade områden, dels därför att han vägrat låta sin enhet agera vakt under en bosättarceremoni.

Alla israeliska stridande förband får grundliga instruktioner i krigslagarna och internationella konventioner. Men det är väl känt att efterlevnaden varierar. Fallskärmsjägare har till exempel en snyggare meritlista än den mest ryktbara infanterienheten, Golani-brigadens 51 bataljon, vars soldater brukar skickas in i de svåraste gatustriderna.

Efter varje israeliskt krig vädras förr eller senare de mörka sidorna offentligt. Numera är hemligheternas livlängd kort, men det svåraste övergreppet någonsin, massakern på ett par hundra stridande i den palestinska befrielsearmén PLA i Gaza 1956, blev inte utrett förrän många år efteråt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.