Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vittnet-andreas-folk-ar-chockade-och-pratar-med-sina-nara-och-kara/

Världen

Vittnet Andreas: ”Folk är chockade och pratar med sina nära och kära”

00:38. Tusentals parisbor har samlats utanför avspärrningarna. Hör dem sjunga för katedralen.

Svenske Andreas Öhman befann sig på måndagskvällen ett hundratal meter från från den brinnande katedralen.

– Det är liksom den franska själen som finns i den här byggnaden, blandat med tusentals kameror och Instagram, det är lite bisarrt men visar hur mycket den här byggnaden betyder, säger Andreas Öhman.

Vittnet Karin Green beskriver för DN hur hon ville fota den kända katedralen – några minuter senare såg hon byggnaden stå i lågor.

Rätta artikel

Andreas Öhman fick en nyhetsflash från Le Monde om branden och kände att han ville ta sig till Notre-Dame. På väg dit såg han flera brandbilar och hur människor hjälpte polisen att spärra av längs vägen.

– Det har varit mycket känslor, jag har sett unga tjejer gråta, äldre män som är helt förbryllade och dessutom är det jättemycket turister, säger Andreas Öhman.

Vid 21-tiden hade tusentals personer samlats längs med Seine. Foto: Andreas Öhman

Han beskriver hur tusentals personer står samlade längs med Seine och hur det är svårt att ta sig fram på platsen. Genom telefonen hörs hur flera personer sjunger en psalm. 

– Det är liksom den franska själen som finns i den här byggnaden, blandat med tusentals kameror och Instagram, det är lite bisarrt men visar hur mycket den här byggnaden betyder, säger Andreas Öhman.

Han beskriver hur människor täcker för ansiktet och att det luktar ”lite halvgiftigt” över staden beroende på hur vinden blåser. Andreas Öhman befinner sig i Paris på jobb under två månader och säger att det är tydligt hur viktig katedralen är för parisarna.

– Det man hör är att folk är chockade och pratar med sina nära och kära om hur bisarrt det här är. Man märker man hur viktig historien och de äldre byggnaderna är. Hundratals människor står liksom och sjunger en psalm om och om igen blandat med att folk liverapporterar på sin Instagram. Det ligger väl något i det också, att när en sådan här sak händer får man reagera hur man vill. Det är få byggnader i världen som så många har en relation till, säger Andreas Öhman.

Bild 1 av 3 – Det har varit mycket känslor, jag har sett unga tjejer gråta, äldre män som är helt förbryllade och dessutom är det jättemycket turister, säger Andreas Öhman till DN.
Foto: Andreas Öhman
Bild 2 av 3 – Det man hör är att folk är chockade och pratar med sina nära och kära om hur bisarrt det här är, säger Andreas Öhman.
Foto: Andreas Öhman
Bild 3 av 3 Vittnet Karin Green beskriver för DN hur hon ville fota den kända katedralen – några minuter senare såg hon byggnaden stå i lågor.
Foto: Andreas Öhman

DN har pratat med Karin Green som är i Paris på semester med familjen. De promenerade längs med Seine och ville ta bilder på Notre-Dame. När de tog den första bilden vid klockan 18.48 syntes inga tecken på brand. Strax därefter såg de att det rykte från spiran och tog en bild. På bilden som familjen tog klockan 19.01 syns hur lågor slickar katedralen.

– Först var det frid och fröjd, sen gick allt så himla fort. Vi ville ta bilder vid kyrkan, det är ju ett klassiskt monument. Vi trodde först att vi såg stendamm på grund av att det var massa byggställningar längs katedralen. Sen såg vi lågor, det gick på ett par minuter. Det känns helt ofattbart att vi såg hela förloppet, säger Karin Green.