Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 09:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vitval-misstanks-for-spionage/

Världen

Vitval misstänks för spionage

00:47. Vitvalen hade ett sele runt kroppen med texten ”Utrustning från St. Petersburg”

En vitval med en sele runt kroppen har fått norska marinexperter att misstänka spioneri. På insidan av selen stod: ”Utrustning från S:t Petersburg.”

Rätta artikel

På filmbilder syns hur vitvalen beter sig på ett mycket oväntat sätt. Helt orädd simmar den fram till det norska fiskefartyget och verkar vara van vid människor. När fiskarna på fartyget försöker mata den kommer den snabbt fram till sidan och öppnar munnen.

Och valen visade sig ovanlig också på ett annat sätt. Runt sig hade den två spännband som när de undersöktes visade sig ha texten ”Utrustning från S:t Petersburg” på insidan.

Vitvalen simmade fram till fiskebåten. Foto: Joergen Ree Wiig/Norwegian Direcorate of Fisheries Sea Surveillance Unit via AP

När norska forskare tog kontakt med kollegor i Ryssland nekade dessa till att valen skulle ha kommit från dem. Istället gissade de att det var den ryska marinen i Murmansk som hade släppt ut den.

– Om valen kommer från Ryssland, och det finns goda skäl att tro det, då är det inte ryska forskare utan snarare den ryska marinen som ligger bakom detta, säger Martin Biuw vid Institute of Marine Research i Bergen till The Guardian.

2017 rapporterade rysk tv att marinen börjat träna vitvalar, sälar och delfiner för att utföra militära operationer i polarregionen, skriver tidningen. Bland annat har vissa valar tränats för att skydda inloppen till flottbaser men också till att ”döda okända angripare”.