Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vladimir Putins 65-årsdag firas med protester

Kremlkritiska demonstranter i Moskva på lördagen.
Kremlkritiska demonstranter i Moskva på lördagen. Foto: Mladen Antonov/AFP

Den fängslade ryske oppositionsprofilen Aleksej Navalnyj manar till landsomfattande protester i dag, i samband med president Vladimir Putins 65-årsdag.

”Låt Putin höra oss och låt honom gå i välförtjänt pension”, säger Navalnyj i ett uttalande från fängelset, enligt The Guardian.

”Han har haft makten i 18 år, vilket är tillräckligt."

Ett par hundra personer har enligt nyhetsbyrån AFP:s reporter samlats i huvudstaden Moskva, medan flera aktivister uppges ha gripits i protester i andra städer.

Navalnyj greps i Moskva för drygt en vecka sedan, för ”uppmaningar till delaktighet i otillåtna offentliga evenemang” under presidentens födelsedag. I måndags dömdes han till 20 dagars fängelse, i enlighet med den lag om allmänna sammankomster som infördes efter protester mot regeringen 2011–2012.

41-åringen är en av de hårdaste Kremlkritikerna i Ryssland. I februari fick han en villkorlig dom för förskingring – vilket Navalnyj menar var ett sätt att stoppa honom från att utmana Putin i nästa års presidentval.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.