Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Volontärer ska hålla Obama kvar i Vita huset

Breina Peyne (till höger) lyckas övertala Natacha Paul-Sylla att arbeta för Obama.
Breina Peyne (till höger) lyckas övertala Natacha Paul-Sylla att arbeta för Obama. Foto: Linda Flood
Det återstår nio månader till det amerikanska presidentvalet. Men det är redan bråda tider för gräsrötterna som ska hjälpa Barack Obama till ytterligare en mandat­period i Vita Huset. Varje dag vid lunchtid åker Roslin Spigner runt i södra Queens i New York för att rekrytera nya volontärer.

Utanför matbutiken Food World lyser solen starkt när Roslin Spigner ställer upp ett vitt litet bord intill parkeringen. Hon rättar till sin svarta mössa med Obamas namn i glittriga bokstäver och så lägger hon upp några kampanjskyltar och en volontärlista på bordet.

Som ansvarig för området Jamaica i Queens är det hennes uppgift att locka fler eldsjälar som vill se presidenten omvald.

– Sedan i höstas har vi rekryterat 800 nya volontärer och nu har vi närmare 34 000 personer i vårt register för hela Queens, säger Roslin Spigner som ägnar all ledig tid åt Barack Obamas kampanj och däremellan försöker driva sitt företag som turistguide.

I dag får hon hjälp av fyra kvinnor att försöka övertala matbutikens kunder att skriva upp sig som volontärer. Breina Payne, som varit delaktig i arbetet i tre veckor, visar sig vara suverän på att övertala förbi­passerande – på mindre än en timma har hon fått åtta nya namn på sin lista. En av dem är skolbusschauffören Natacha Paul-Sylla.

– Jag kan inte sitta och vänta på att andra ska göra något. Vid förra valet hade jag ingen möjlighet att volontärjobba men nu har jag tid mellan mina busspass på morgonen och eftermiddagen.

Men trots att Natacha Paul-Sylla är beredd att ägna många timmar av sin fritid åt kampanjen är hon hård i sina ord gentemot Obama.

– Han kan vara väldigt världsfrånvänd ibland och han har svårt att hålla sina löften, säger hon.

En som däremot är lyrisk över presidenten och inte kan sluta prata om honom är Yvonne Saunders som också hjälper till i dag. På en välgörenhetsmiddag för några veckor sedan fick hon en kram av Obama och nu hänger ett foto på de två i Saunders vardagsrum.

– Han blundade när han kramade om mig och min vän skämtade och sa att jag borde ha lagt in en stöt, säger hon och skrattar högt.

Roslin Spigner skrattar också men tar sedan på sig rollen som chef och säger åt kvinnorna att fortsätta jobba.

– Vi är inte här för att snacka. Fler volontärer vill vi ha, säger hon och ber Breina Payne att ta med sig en hög blåa kampanjskyltar och gå till intilliggande företag på Sut­phin Boulevard och fråga om de vill hänga upp dem i sina skyltfönster.

När det har gått två timmar och klockan slår 13 är det dags för Roslin Spigner att packa ihop och tacka Breina Payne och de andra för hjälpen. Om mindre än 24 timmar ska hon ställa upp sitt lilla bord på en annan plats i New York Citys ytterkant.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.