Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Volontärer: Tonårspojkar våldtas i Calaislägret

Foto: Michel Spingler/AP

Tonårspojkar våldtas i Calais så kallade ”djungel”, hävdar hjälparbetare. Samtidigt varnar man över bristen på skyddsåtgärder för de hundratals barn som finns i flyktinglägret – och att tiotusentals barn utan vårdnadshavare är på drift i Europa.

Sedan i måndags pågår en rivningsinsats av det ökända lägret i norra Frankrike som i början på veckan ledde till våldsamheter och stenkastning. I flera år har allt fler migranter och flyktingar från främst Eritrea och Sudan men även Mellanöstern samlats i den franska hamnstaden med desperata förhoppningar att kunna ta sig till Storbritannien via tunneln under Engelska kanalen.

Människorna i lägret, som kallas ”djungeln”, lever under mycket primitiva förhållanden på mark som tidigare användes för att dumpa giftigt avfall på.

Nu larmar hjälparbetare om att minderåriga ensamkommande i ”djungeln” har utsatts för sexuella övergrepp, skriver The Independent. Det senaste halvåret uppger medicinska volontärer till tidningen att de har behandlat sju pojkar mellan 14 och 16 år som säger sig ha blivit våldtagna. Alla tonåringar hade skador som styrkte deras berättelser och som krävde sjukvård, enligt volontärerna.

Uppgifterna bekräftas av en läkare som arbetar i området som The Independent har talat med. Dessutom finns tecken på att det förekommer sexhandel inom området, volontärerna har stött på pojkar så unga som 13 år som har frågat efter kondomer.

Volontärerna menar att det nästan helt saknas skyddsåtgärder för de här barnen och är kritiska till Frankrikes hållning. Den franska regeringen vägrar att klassificera lägret som en humanitär kris vilket gör att minderåriga riskerar att inte få den vård och hjälp de behöver.

– Om jag tar en av pojkarna till polisen och säger att jag är sjukvårdare och vet att den här pojken har utsatts för sexuella övergrepp skulle de bara rycka på axlarna, säger en av de frivilliga till The Independent.

En annan faktor är att FN-organet UNHCR bara får bistå med vård i flyktingläger om det har förklarats som en humanitär kris eller på uppdrag av värdlandets regering. Det har gjort att biståndsorganisationer i stort sett varit frånvarande från Calaislägret, i stället har frivilliga fått fylla luckan.

Hur många ensamkommande som vistas i Calais är det ingen som vet, men man uppskattar att det är hundratals. Efter rivningen av den södra halvan av lägret, där en majoritet kvinnor och barn bodde, har risken dessutom ökat för att barnen utsätts för människohandlare, sexbrott eller faller offer för kriminella gäng, menar hjälparbetarna.

– Vi vet att ensamkommande barn är de mest utsatta av de utsatta. De har rest hundratals mil utan skydd av vuxna eller familjer. De blir utnyttjande i olika former, även sexuellt. Vi har sett det i Italien, i Grekland och tyvärr även i Calais, säger en talesperson från Rädda Barnen till tidningen.

Tidigare i år kom Europol med en rapport som uppskattade att runt 10.000 ensamkommande barn är på drift i Europa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.