Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 02:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/von-der-leyen-aldre-kan-tvingas-isolera-sig-aret-ut/

VÄRLDEN

von der Leyen: Äldre kan tvingas isolera sig året ut

Ursula von der Leyen.
Foto: Francois Lenoir/AP

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger i en intervju att Europas äldre kanske måste hållas isolerade hela året ut.

– Jag vet att det är svårt och att isoleringen är en börda, sa von der Leyen.

Uppdaterad 2020-04-13: Artikeln har tillförts en rättelse.

Det är i en intervju med tyska Bild am Sonntag som Ursula von der Leyen varnar för att framtagandet av ett godkänt vaccin kan dröja ändå fram till nästa år. Innan dess kan inte Europa återgå till det liv som fördes innan coronakrisen blev ett faktum.

– Jag vet att det är svårt och att isolering är en börda, men det är en fråga om liv och död, vi måste fortsätta vara disciplinerade och tålmodiga, säger hon i intervjun.

Enligt von der Leyen kommer barn och yngre att kunna röra sig mer fritt än äldre och personer med underliggande sjukdomar.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten rekommenderat alla över 70 år att begränsa sina nära kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt. I Sverige finns drygt 1.500.000 personer som är över 70 år enligt statistik från SCB.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det svårt att säga något säkert om von der Leyens uttalande. Han konstaterar dock att Sverige måste börja sköta skyddet av de gamla bättre:

– Vi behöver helt klart sköta äldreboende bättre men man kan kanske lätta på en del annat, säger han till DN.

von der Leyen konstaterar också att hon inte vill ange något exakt datum för när de insatser som införts i medlemsländerna kan komma att lättas på.

– Medlemsländerna befinner sig i mycket olika stadier av pandemin och varje land beslutar för sig, sa hon i Bild-intervjun.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln angavs fel siffra för antalet personer i Sverige över 70 år.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt