Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vrakdel hittad i Moçambique – kan komma från försvunna MH370

MH370 försvann den 8 mars 2014.
MH370 försvann den 8 mars 2014. Foto: Manan Vatsyayana/AFP

En vrakdel från ett Boeing 777-plan har spolats i land på Moçambiques kust. Enligt en amerikansk myndighetskälla kommer den sannolikt från flight MH370 – som försvann för snart två år sedan, skriver nyhets-tv-kanalen CNN. Malaysias transportminister säger att ”möjligheten är stor” att delen härrör från ett 777-plan.

Vrakdelen hittades i helgen och har skickats till Malaysia. Det rör sig om en del av en så kallad stabilisator, som sitter i flygplanets stjärt, uppger den amerikanska myndighetskällan för CNN.

Enligt en annan källa finns det inga uppgifter om att något annat Boeing 777-plan har rapporterats saknat.

Malaysiske transportministern Liow Tiong Lai säger att det är för tidigt att dra slutsatsen att den påträffade delen härrör från det försvunna Malaysia Airlines-planet, men att möjligheten att det är så ”är stor”.

– Vrakdelen ska skickas vidare till Australien för närmare undersökning, säger Liow Tiong Lai.

NBC News rapporterar att vrakdelen hittades på en sandbank i Moçambiquekanalen, mellan Moçambique och Madagaskar i Östafrika, av en amerikan som har följt uredningen av försvunna MH370. Amerikanska, australiska och malaysiska utredare uppges ha tittat på bilder av delen och de säger att det kan vara en så kallad stabilisator från en Boeing 777, skriver Reuters, som dock inte har lyckats få uppgifterna bekräftade av myndigheterna i Moçambique.

Malaysia Airlines vill inte kommentera fyndet. 

– Det är ännu för spekulativt, uppger flygbolaget enligt CNN.

Inte heller tillverkaren Boeing vill kommentera fyndet, skriver Reuters.

Malaysia Airlines flight MH370 försvann under en flygning från Kuala Lumpur till Peking den 8 mars 2014. Planet hade 239 personer ombord. I juli förra året hittades en del av en vinge på den franska ön Réunion i Indiska oceanen, vilken senare visade sig tillhöra planet. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.