Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vrakdelar antagligen från MH370

De två vrakdelar som flöt i land i Moçambique kommer antagligen från det försvunna flygplanet MH370, uppger Australiens transportminister Darren Chester i ett pressmeddelande.

Delarna stämmer överens med delar tillhörande en Boeing 777, den typ av plan som försvann på väg från Kuala Lumpur till Peking i mars 2014 med omkring 240 personer ombord.

Delarna har analyserats av experter i landet, bland annat med hjälp av en avancerad röntgenutrustning, och stämmer dessutom med analyser av hur strömmarna i havet går, vilket gör att sökandet efter planet antagligen sker i rätt område.

Det finns omkring 25 000 kvadratkilometer kvar att söka av i det område där myndigheterna tror att planet kan ligga. Hittills har 95 000 kvadratkilometer av havsbotten genomsökts.

"Vi är fokuserade på att genomföra uppgiften och fortsatt hoppfulla om att hitta flygplanet", säger Chester i ett pressmeddelande.

Hittas inte någon ledtråd i den gemensamma sökinsatsen som utförs av Australien, Kina och Malaysia, är länderna överens om att sluta letandet. Man beräknas vara klar någon gång vid halvårsskiftet.

Ytterligare en del, som tros komma från höljet till en flygplansmotor, har hittats i Sydafrika. Även den delen ska analyseras.

Flight MH370

Den 8 mars 2014 var Malaysia Airlines flight MH370 på väg från Kuala Lumpur till Peking. Ombord fanns cirka 240 personer, varav 153 kinesiska medborgare.

Knappt en timme in i flygningen stängdes planets kommunikationsutrustning av eller upphörde att fungera.

Därefter ska planet ha gjort en u-sväng och fortsatt att flyga i upp till åtta timmar.

Flera veckor senare snappade sökfartyg upp signaler som antogs komma från MH370:s så kallade svarta lådor, i Indiska oceanen 150 landmil väster om Australien. Men därefter beräknas lådornas batterier ha tagit slut. Signalerna har sedan också ifrågasatts.

Två år senare pågår sökandet fortfarande i östra Indiska oceanen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.