Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Vräkningen av migranter i Calais fortsätter

00:38. Idag påbörjades rivningen av tältlägret djungeln i Calais. Arbetet övervakas av en massiv polisstyrka.

Ett stort antal franska poliser fortsatte på måndagen vräkningen av migranterna från den så kallade Djungeln, de södra delarna av det stora migrantlägret i Calais. Tv-bilder från platsen visar hur skjulen tagits bort och lämnat en tom grusplan. Vid insatsen greps en migrant av polisen.

Franska poliser försökte på måndagen övertala kvarvarande migranter att flytta frivilligt. Det som myndigheterna erbjuder är antingen de provisoriska bostäder som satts upp vid en annan del av lägret, att söka asyl i Frankrike, eller att försöka hitta en bostad någon annanstans.

När myndigheterna förberedde vräkningen räknade man med cirka 1.000 boende i slumområdet, men enligt hjälporganisationer var det fler än 3.000 personer som bodde i skjulen.

Läs mer: Migranters tältläger i Calais får rivas

De provisoriska byggnaderna som myndigheterna ställt upp utgörs av ombyggda containrar, men det finns också små träbyggnader som hjälporganisationer satt upp.

AP var på plats på måndagsmorgonen för att bevaka polisaktionen, och beskriver hur en lång karavan av fordon och dussintals poliser anlände för att fortsätta evakueringen av lägret.

Ett stort antal personer klädda som byggjobbare ger sig sedan på att riva de kojor som finns kvar. Tv-bilderna från händelsen visar också hur en migrant som inte velat flytta på sig grips och leds bort av poliser.

Stora delar av området verkade redan ha rensats med byggmaskiner, som lämnat efter sig en stor grusplan.

Trots att myndigheterna förbundit sig att inte använda tvångsmetoder, utan i första hand försöka övertala folk att flytta frivilligt, kommer det uppgifter om att man hotat migranter med polis om de inte följde uppmaningen.

Det var i fredags förra veckan som en domstol i Lille beslutade att myndigheterna hade rätt att tömma Djungeln.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.