Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vulkan på Bali mullrar igen

På en bild tagen den 26 november, lokal tid, syns vulkanen Gunung Agung spy ut moln av rök.
På en bild tagen den 26 november, lokal tid, syns vulkanen Gunung Agung spy ut moln av rök. Other: Firdia Lisnawati/AP

Vulkanen Gunung Agung på semesterön Bali skickar nu upp rökmoln 1.500 meter upp i atmosfären. Senast den hade utbrott var 1963 – då omkom 1.600 människor.

När Gunung Agung hade sitt senaste utbrott för 54 år sedan förstörde lava från berget stora markområden sju kilometer från vulkanen. Lavan, tillsammans med het gas, glödande aska och sten dödade omkring 1.600 boende runt vulkanen.  Flera byar utplånades.

Utbrottet var ett av de värsta i Indonesiens moderna historia.

Nu fruktar myndigheterna att vulkanen åter håller på att vakna till liv. Moln från vulkanen har under den gångna veckan stigit 1.500 meter upp i luften och muller från dess inre har fått myndigheterna att beordra utrymning av alla som bor inom en radie på 7,5 kilometer.

I september, när vulkanen visade de första tecknen på att åter bli aktiv, evakuerades omkring 140.000 människor men många har återvänt, skriver Jakarta Post som citerar nyhetsbyrån AFP på lördagen.

Nya rökmoln har tvingat 25.000 personer att söka skydd i tillfälliga härbärgen.

– Vi kommer att se liknande utbrott men vi kan inte säkert säga när Gunung Agung kommer att få ett verkligt utbrott, säger vulkanologen Gede Suantika till AFP.

Bali är en viktig turistö och ännu så länge har endast några få flygbolag, från Australien, Nederländerna och Malaysia, ställt in sina flighter till Ngurah Rai International Airport.

Indonesien har nästan 130 vulkaner, skriver Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.