Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/vulkanen-taal-spydde-aska-i-filippinerna/

Världen

Beredskapsnivån höjd efter vulkanisk aktivitet – varnar för ”vulkantsunami”

00:58. Här bildas vulkanblixtar i åskmolnet över Taal i Filippinerna.

Flygtrafiken är avstängd och tusentals har evakuerats efter att vulkanen Taal i Filippinerna kastat ur sig en 1.000 meter hög askpelare.

På söndagen höjdes beredskapsnivån och myndigheterna varnar nu för en ”vulkantsunami”.

Det var på söndagen som Taal, belägen på en ö i mitten av sjön med samma namn, började mullra och kasta ur sig aska och rök.

Beredskapsnivån har höjts successivt och på söndagen höjdes den till fyra på en femgradig skala. Det indikerar vulkanisk aktivitet vilket kan leda till ett farligt utbrott inom timmar eller dagar, rapporterar filippinska ABS-CBN news som hänvisar till Filippinernas vulkaniska institut.

Flera jordbävningar inträffade i samband med den vulkaniska aktiviteten. Myndigheterna har också varnat för en så kallad ”vulkantsunami”, ett fenomen som kan orsakas av att delar av vulkanen kastas ner i vattnet.

Rök och aska väller ut ur vulkanen Taal på söndagen. Foto: Bullit Marquez/AFP

En sådan inträffade 2018 när vulkanen Anak Krakatoa fick utbrott och kollapsade ner i havet. Den efterföljande tsunamivågen var mellan 15 och 20 meter och slog in mot Sumatras kust. Över 200 personer omkom. 

Landets säkerhetsråd för katastroflägen bedömer att ungefär 8.000 invånare befinner sig i riskzonen och är i behov av evakuering. Tusentals personer har redan evakuerats från områden i närliggande Batangas-provinsen.

https://twitter.com/MIAAGovPH/status/1216305661660692480

Tills vidare har flygtrafiken vid Ninoy Aquinos internationella flygplats ställts in, på grund av vulkanen Taals stundande utbrott, skriver flygplatsen på Twitter. Resenärer ombeds kontakta sina flygbolag för ombokningar.

Lokala medier rapporterar om att det blixtrar i askmolnet och ABS-CBN News twittrar en bild tagen från närliggande Tagaytay City som visar fenomenet.

https://twitter.com/ABSCBNNews/status/1216316435552620545?s=20

Taal är en av världens minsta vulkaner och en av vulkantäta Filippinernas mest aktiva. Dess senaste utbrott var 1977, enligt Al Jazeera.