Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Wael Abbas: Mitt Twitterkonto stängdes utan förklaring

Wael Abbas.
Wael Abbas. Other: Privat

Namn: Wael Abbas

Ålder: 43

Bor: Kairo

Yrke: frilansjournalist

Wael Abbas blogg

”När jag växte upp blev jag itutad att alla egyptier hade rätt att framföra sin åsikt och att medierna var oberoende från staten. Men när jag började engagera mig i fristående politiska rörelser i början av 2000-talet förstod jag snabbt att det var en lögn. Försöken att få Hosni Mubarak (den dåvarande presidenten) ställd inför riksrätt, myglet för att Mubaraks son Gamal skulle efterträda honom på presidentposten - utländska medier skrev om det, men i Egypten var det tyst.

Läs även: Så lever arabiska vårens nätaktivister i dag

När jag började blogga skrev jag medvetet på arabisk slang och jag var inte rädd för ett grovt språk – fast utan rasism och sexism. Jag ville nå de unga, de som inte vanligtvis tog del i samhällsdebatten. Jag tog bilder på demonstrationer och vidarebefordrade videoklipp som visade övergrepp från polisen. Min blogg fick snabbt många följare. Men jag har varit noga med att inte uppmana till våld. 

Det är ingen tvekan om att sociala medier spelade en viktig roll i revolten 2011. Men mycket har hänt sedan dess. Revolutionen bidrog till att göra sociala medier känt i en större krets. Nu handlar det bara om klick och om att tjäna pengar. Facebook och Twitter har blivit verktyg för marknaden och för övervakning av medborgarna. 

 Revolutionen bidrog till att göra sociala medier känt i en större krets. Nu handlar det bara om klick och om att tjäna pengar.

Jag är stolt över att vara egyptier och jag tycker att landet och folket förtjänar något bättre än den nuvarande situationen. Tyvärr följdes ju revolten av dåliga val och dåliga beslut. Militären tog över. Nu har vi ett system som är minst lika förtryckande som i Kina eller Nordkorea. Du kan råka illa ut för ett enda twittermeddelande eller en statusuppdatering på Facebook.

Men jag kämpar på, jag gör mitt bästa för att uttrycka mina åsikter och för att informera publiken om vad som händer i Egypten. Fast hindren är många. Helt nyligen stängdes mitt Twitterkonto utan förklaring. Jag hade över 300.000 följare och tio års twitterflöde som dokumenterade utvecklingen i Egypten. Nu är allt borta.

Vi som vill ha en förändring i mer demokratisk riktning, i den arabiska vårens anda, vi är utlämnade till oss själva. De politiker i västvärlden som stödde oss tidigare har blivit rädda för flyktingar. De är nervösa för att omvälvningar i Mellanöstern och Nordafrika ska bidra till ännu mer immigration. Därför stöder de repressiva ledare som (Egyptens nuvarande president) al-Sisi.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.