Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Wallström i möte med Tillerson om Jerusalem

Margot Wallström mötte sin amerikanske motsvarighet Rex Tillerson.
Margot Wallström mötte sin amerikanske motsvarighet Rex Tillerson. Other: Anette Nantell/TT

Jerusalem blev en ny akut punkt under torsdagens möte i Wien mellan utrikesminister Margot Wallström och USA:s Rex Tillerson.

– Jag sade att USA kunde vänta sig starka invändningar. Han beskrev beslutet och sa att USA är inriktat på en fortsatt fredsprocess, sade Wallström efter mötet.

 

Kritiken mot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som huvudstad i Israel har fått kritik från såväl internationella organisationer som EU och FN, som av enskilda länder, däribland Sverige. Rex Tillerson har länge varit mer försiktig i sina uttalanden om det kloka i att sätta fokus på Jerusalems status, än sin chef president Donald Trump.

– Tillerson beskrev bakgrunden till beslutet, sa att det är vad som gäller nu och att USA är i kontakt med parterna i regionen och inriktade på förhandlingar, säger Margot Wallström till DN efter mötet, som var 40 minuter längre än vad hon väntat sig.

USA:s utrikesminister tillbringar arbetsveckan i Europa, där Natomötet i Bryssel har följts av ett möte med Organisationen för säkerhet och samarbete, OSCE i Wien, där det enskilda mötet med Wallström hölls. Därifrån reser Tillerson vidare till Paris.

Frågan om Jerusalem blev en ny punkt på en redan tajt dagordning.

Situationen i Nordkorea, som förvärrades ytterligare efter ett nytt robottest i förra veckan, diskuterades också. Båda parter betonade vikten av att sanktionerna efterlevs, och från svensk sida lyfte man åter möjligheten att eventuellt använda närvaron i Pyongyang. Sverige fungerar som skyddsmakt för USA i Nordkorea, och har till skillnad från USA en ambassad där. 

– Jag kände att Rex Tillerson var väldigt tydlig med sin inriktning, att detta är något där vi alla måste använda våra kontakter, och allierade i regionen, säger Wallström, med syfte på att spänningen kring Nordkorea inte kan lösas militärt.

– Vi tog också upp hur viktigt det är att slippa att retoriken trappas upp.

Förstod Tillerson att det också gäller hans chef?

– Det förstod han absolut.

Om läget i dag är så svårt att Sverige knappast kan spela en medlande roll vill Wallström inte kommentera.

– Jag vill inte avslöja detaljer om vad som sades, men vår allmänna hållning är att vi alltid finns där för en dialog.

Wallström och Tillerson träffas nästa gång i samband med att Nordkorea tas upp i FN:s säkerhetsråd den 15 december, där Sverige har ett år kvar som tillfällig medlem.

Frågan om Jerusalem kan tas upp redan i morgon, under ett särskilt möte i rådet.

Det tredje ämne som diskuterades på torsdagen var Ukraina, där man konstaterade att situationen i östra Ukraina är prekär med ökade dödstal och stora humanitära behov.

– USA vill engagera sig i frågan om en FN-mission där, men det handlar i hög grad om detaljer, till exempel om var en sådan i så fall ska vara placerad, och där det ryska förslaget är oacceptabelt. 

Relationerna med USA fick sig en törn när Sverige uttalade sitt stöd för FN-konventionen mot kärnvapen, som har tagits fram. Under Natomötet i Bryssel sa USA:s Natoambassadör tidigare i veckan till DN att USA hoppas att vare sig Sverige, Finland eller andra länder som vill ha ett partnerskap med Nato undertecknar konventionen. Wallström har varit positiv till att skriva på. Den frågan berördes enligt Margot Wallström inte alls på torsdagen.

Tillersons status har diskuterats från och till i månader med rykten om att Trump skulle vilja byta ut honom. Spekulationerna tog åter fart i förra veckan men dementerades av Vita huset. Tillersons ställning har ifrågasatts, eftersom hans uttalanden gång på gång har avvikit från vad Trump har sagt och twittrat, till exempel om Ryssland och dess president. 

Den förre Exxon Mobil-chefen Rex Tillerson har ingen politisk erfarenhet och var enligt uppgifter i amerikanska medier tidigt tveksam till att ta jobberbjudandet när det kom.

Margot Wallström har träffat sin amerikanske kollega vid flera tillfällen:

– Från första gången vi träffades har vi, trots att vi har olika bakgrund och syn, fungerat bra. Han är en person som lyssnar, som är seriös och tar sig tid att försöka förstå. Han sträcker ut en hand. Jag uppfattar honom som en uppriktig, påläst och stabil person. Det är bra i sådana här lägen, säger hon, med hänvisning till orosmolnen de båda nyss talat om.

Hon tillägger att det ibland också är bra att kunna enas om att man är oense.

Läs också: Flera länder vill följa Trumps exempel

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.