Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Wallström om Iran: Helt oacceptabelt

Other: Stina Stjernkvist/TT/Mohammad Ali Marizad/AFP/TT

Sverige säger nej till USA:s krav på ett extrainsatt möte med FN:s säkerhetsråd om läget i Iran. Det som sker innebär i dagsläget inget hot mot internationell fred och säkerhet, anser utrikesminister Margot Wallström.  

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley begärde på tisdagen ett extrainsatt möte med FN:s säkerhetsråd för att behandla utvecklingen i Iran. 

– Alla fredsälskande människor måste ställa upp för deras sak, hävdade Nikki Haley när manade till stöd för demonstranterna i Iran. 

Sveriges utrikesminister Margot Wallström tycker inte att det är en bra idé.

– Nej, det som sker i Iran utgör i dagsläget inget hot mot internationell fred och säkerhet, sade Margot Wallström under en pressträff i Stockholm vid lunchtid på onsdagen. 

Däremot anser utrikesminister Wallström att FN:s säkerhetsråd ska följa utvecklingen i Iran noga.    

– Det är förstås viktigt att säkerhetsrådet håller koll på sådant som kan utvecklas till något som påverkar resten av världen. 

– Inget ska döljas och det behövs en öppen diskussion, men för detta finns andra format än det som kan bli en öppen konfrontation i säkerhetsrådet där det finns risk för att länder använder sin vetorätt, hävdar Margot Wallström.

Läs mer: Oroligheterna i Iran – detta har hänt 

Hittills har också Sveriges och övriga EU:s reaktioner på det som sker i Iran varit mer nedtonade än USA:s. 

President Donald Trump har twittrat intensivt och ställt sig på demonstranternas sida. 

Margot Wallström och flera andra EU-länders företrädare har fördömt våldsanvändningen och uppmanat regimen i Iran att respektera yttrande- och mötesfriheten, men inte sagt något om de krav som förs fram på gatorna i Iran.  

– Vi menar att det är viktigt med dialog och att använda det faktum att vi har kanaler och ett sedan länge pågående samtal med Iran. Vi har fört fram kritik mot bristande respekt för mänskliga rättigheter och rättstatens principer, men har också utbyten, besök, handel och många olika vägar som kan påverka. 

– Vi måste reagera och markera att det är helt oacceptabelt med insatser som leder till att människor dödas, men vägen framåt är att fortsätta dialogen och sakta men säkert ligga på.

Om människor i Iran nu demonstrerar för demokrati – varför kan inte EU ställa sig bakom ett sådant krav? 

- Vi säger så här: Alla har rätt att uttrycka sin åsikt. Alla har rätt att demonstrera för att till exempel bekämpa arbetslöshet eller sociala klyftor. Det är mycket viktigt att Iran respekterar sådana grundläggande principer för hur ett land bör skötas, säger Margot Wallström. 

Läs mer: Regimen tvekar inte att sätta in elitarmé för att krossa revolten med våld

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.