Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Wallström: Tålamodet i EU håller på att ta slut

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill inte att EU ska avbryta samtalen om medlemskap med Turkiet.
Utrikesminister Margot Wallström (S) vill inte att EU ska avbryta samtalen om medlemskap med Turkiet. Foto: Pontus Lundahl TT

EU:s ton mot Turkiet hårdnar. Tyskland och flera andra EU-länder vill avbryta samtalen om Turkiets EU-medlemskap, men Sverige vill inte ha något formellt stopp.

– Det pågår ändå inga förhandlingar, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till DN.

De senaste veckorna har EU:s ledare kritiserat utvecklingen i Turkiet på ett mer öppet och skarpare sätt än tidigare.

– Sluta kalla våra ledare för fascister och nazister! Och släpp våra journalister, manade till exempel EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker när han på onsdagen höll sitt årliga linjetal.

Juncker förklarade att Turkiet inte kan bli EU-medlem ”under överskådlig tid”, men sade ingenting om förhandlingarna som rör Turkiets eventuella EU-medlemskap. Sådana samtal pågår formellt sett fortfarande, även om det för närvarande inte händer någonting.

I somras krävde en stor majoritet i EU-parlamentet att förhandlingarna ska frysas. Miljöpartiets Bodil Valero var en av de pådrivande bakom resolutionen och hon är mycket kritisk mot utvecklingen i Turkiet, men vill ändå inte avbryta förhandlingarna om EU-medlemskap.

– Jag hoppas att Turkiet kan få en annan politisk ledning i framtiden och att landet då kan bli EU-medlem. Men om EU avbryter nu kommer det bli omöjligt att återuppta samtalen, eftersom det krävs enhälliga beslut för att inleda medlemskapsförhandlingar, säger Bodil Valero.

Sedan Tysklands förbundskansler Angela Merkel nyligen förklarade att hon vill ha ett formellt stopp för förhandlingar med Turkiet har frågan hamnat högt upp på dagordningen i EU.

– Jag ska tala med mina EU-kollegor för att se om vi kan nå en gemensam ståndpunkt där vi avslutar samtalen om turkiskt medlemskap, sade Angela Merkel under en tv-debatt med socialdemokraternas Martin Schulz.

Merkels förslag ska diskuteras under EU-toppmötet i oktober och några EU-länder håller med Tyskland. Österrike och Danmark hör till de medlemsstater som tycker att EU ska avbryta förhandlingarna med Turkiet.

Hittills tycks emellertid en majoritet av EU:s länder säga nej. Frankrikes president Macron vill ”undvika öppen splittring” med Turkiet, sade han under ett besök i Aten förra veckan.

Inte heller Finland och Litauen vill har ett formellt avbrott. ”Om vi inte fortsätter att tala med varandra är det svårare att hitta en konstruktiv väg framåt”, hävdade Finlands utrikesminister Timo Soini under förra veckans informella möte med EU:s utrikesministrar i Tallinn.

Om det är någon part som ska avbryta samtalen så är det Turkiet.

Också Sverige tycker att EU ska vänta, säger utrikesminister Margot Wallström till DN.

– Det pågår inga EU-förhandlingar med Turkiet och hittills har vår syn varit att om det är någon part som ska avbryta samtalen så är det Turkiet.

Varför ska inte EU bryta samtalen?

– Ett sådant beslut skulle vara fiktivt, eftersom det ändå inte sker några förhandlingar. Dessutom har vi tyckt att ett eventuellt EU-medlemskap är ett värdefullt perspektiv för det civila samhället i Turkiet, och det måste också vägas in. EU-kretsen ska också hålla ihop, det är viktigt.

– Samtidigt innebär naturligtvis utvecklingen i Turkiet att diskussionen i EU obönhörligt skickas i riktning mot ett avbrott i förhandlingarna. Regimkritiker fängslas, undantagstillstånd råder fortfarande och tålamodet med Turkiet håller på att ta slut. Så är det.

Jean-Claude Juncker var mycket kritisk när han höll sitt linjetal?

– Ja, relationen med Turkiet blir svårare och svårare för många av oss. Svenska medborgare har fängslats i både Turkiet och Spanien, på begäran av Turkiet, och det är helt oacceptabelt. Tillsammans med Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel har jag protesterat mot att Interpol används för att få människor gripna av politiska skäl.

Är EU:s ledare inte längre rädda för att migrationsavtalet med Turkiet ska spricka?

– Nej, vi tror att det håller. När det gäller migrationsavtalet har dessutom Turkiet levt upp till sina löften och landet har tagit emot tre miljoner flyktingar från Syrien, och för det ska Turkiet ha ett erkännande.

Fakta. Turkiets EU-förhandlingar

1987: Turkiet ansöker om EU-medlemskap.

1997: EU och Turkiet ingår en tillunion.

1999: EU förklarar att Turkiet är ett kandidatland.

2005: Förhandlingar om EU-medlemskap inleds.

2006: Turkiet vägrar öppna sina hamnar för fartyg från Cypern. EU fryser flera så kallade kapitel i förhandlingarna.

2016: Migrationsavtalet EU-Turkiet innebär att samtalen ska sätta fart.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.