Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 05:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/warren-gar-om-biden-i-ny-matning-har-stigande-trend/

Världen

Warren går om Biden i ny mätning – har stigande trend

Elizabeth Warren Foto: Elise Amendola/AP

Elizabeth Warren går om Joe Biden i en ny tung mätning av stödet för de demokratiska presidentkandidaterna. Mätningen är samtidigt dåliga nyheter för Kamala Harris, som halkar ner till en femteplats.

I en färsk nationell mätning av universitetet Quinnipiac, ett renommerat opinionsinstitut, leder Elizabeth Warren rejset bland Demokraternas presidentkandidater i USA. Warren får 27 procent av stödet, mot huvudkonkurrenten Joe Bidens 25.

Trean Bernie Sanders ligger en bit efter med 16 procent.

Mätningen bekräftar en långsamt uppåtgående trend för Massachusettssenatorn Warren och en motsvarande kräftgång för den förra vicepresidenten Biden.

Biden har kommit etta bland de demokratiska kandidaterna i de allra flesta av de mätningar som gjorts sedan i våras. Warren har hamnat etta i en handfull och inte i någon av de tyngsta.

I de övriga mätningar som genomförts ungefär samtidigt som Quinnipiacs senaste placeras Biden som etta utom i en, Yougovs, där han och Warren hamnar lika på 25 procent vardera.

Elizabeth Warren har en mer vänsterinriktad profil än den tidigare vicepresidenten Biden, som betraktas som en av de mer moderata företrädarna i det breda fältet av demokratiska presidentkandidater.

Foto: Elise Amendola/AP

I Quinnipiacs augustimätning ledde Biden tydligt med 32 procent mot Warrens 19. Den grupp som framför allt bytt favorit från vicepresidenten till Massachusettssenatorn är högutbildade vita, enligt institutet.

– Hon genererar mycket entusiasm, säger Quinnipiacs anatytiker Tim Malloy i en kommentar.

– Vi har nu ett lopp med två kandidater i toppen, och de lämnar resten av fältet bakom sig.

Nummer fyra i mätningen är borgmästaren i South Bend i Indiana, Pete Buttigieg, medan den kaliforniska senatorn Kamala Harris, som hittills figurerat mer i medierna, bara hamnar på femte plats med 3 procent. I augustimätningen låg Harris före Buttigieg.

Beslutet av Demokraternas ledare i kongressen Nancy Pelosi att inleda en process som i slutänden skulle kunna leda till riksrätt mot president Trump skakar om det politiska livet i USA.

Bland demokrater debatteras nu mellan skål och vägg vilken av deras toppkandidater som skulle gynnas mest av en möjlig riksrätt: Biden, som gjort huvudsak av att få bort Trump, eller Warren, som visserligen tidigt var för riksrätt men nu fokuserar mer på de radikala ändringar i politiken som behöver göras.

Läs mer: Demokraternas talman beslutet om riksrätt: Som att korsa Rubicon  

Läs mer: Vänstern i USA hoppas att Warren kan besegra Biden