Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/warren-vill-utmana-trump-om-presidentposten-2020/

Världen

Elizabeth Warren lanserar presidentvalskampanj

Elizabeth Warren. Foto: Alex Edelman/AFP

Senator Elizabeth Warren ger sig in i kampen om att bli Demokraternas kandidat i det amerikanska presidentvalet år 2020.

– Vi är här för att ta oss an en kamp som kommer att forma våra liv, våra barns liv och våra barnbarns liv, deklarerade Warren vid det möte där hon offentliggjorde sin kandidatur.

Rätta artikel

Elizabeth Warren hade via Twitter meddelat att hon skulle släppa en ”stor nyhet” vid ett möte i staden Lawrence i norra Massachusetts på lördagen. Precis som många väntat så handlade det om att hon siktar på Vita huset vid nästa presidentval i USA.

Warren, som hör till Demokraternas vänsterkant, talade mycket om att det amerikanska ”systemet är trasigt”, och var skarp i sin kritik mot president Donald Trump, skriver Boston Globe. 

– När han väl är borta kan vi låtsas som att allt det här aldrig hände, sa Warren till åhörarna.

Warren gjorde sig först rikskänd i USA som förkämpe i konsumentfrågor. En återkommande kontrovers under den blonda senatorns tid i offentligheten är att hon säger sig härstamma från amerikansk ursprungsbefolkning. Enligt Boston Globe har ett dna-prov bekräftat att Warren haft rätt i sitt påstående – även om det visade sig vara på långt håll. Genom en släkting född på det sena 1700-talet beräknas Elizabeth Warren vara mellan 1/64-del och 1/1024-del av amerikansk ursprungsbefolknings börd. President Trump hör till de som ifrågasatt Warren och som sarkastiskt kallat henne ”fejk-Pocahontas”.

Åtta olika kandidater, varav hälften kvinnor, har hittills gett sig in i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat. Från Republikanernas sida är den enda kandidaten ännu Donald Trump. 

Läs också:

Elisabeth Warren ber om ursäkt för dna-test

De hetaste demokraterna som vill efterträda Trump